Yeni anaysa çalışmaları bağlamında “Alevilik” ayrı bir din midir?, Cem Ayini ve Cemevleri yeniden gündemi işgal etmeye başladı. Bazı basın organlarında okuduğumuza göre Tunceli Milletvekili; Aleviliğin bir din olduğunu, cem ayininin ibadet, cem evlerinin de ibadethane olduğunu söylemiş...

Yeni anaysa çalışmaları bağlamında “Alevilik” ayrı bir din midir?, Cem Ayini ve Cemevleri yeniden gündemi işgal etmeye başladı. Bazı basın organlarında okuduğumuza göre Tunceli Milletvekili; Aleviliğin bir din olduğunu, cem ayininin ibadet, cem evlerinin de ibadethane olduğunu söylemiş...
Bu kabil tartışmalar nedense hep siyasi zeminde yapılır. Konu son derece nazik ve hassas bir konudur. Uzmanların ve bu işin din ve bilim adamlarının görüşleri istikametinde yapılması hem aleviler için hem de toplum için son derece faydalıdır.
Tarihteki Alevi önderlerinin ve din adamlarının hayatı bizim için meçhul ve karanlık değildir. Geçmiş senelerde Diyanet İşleri Başkanlığınca, başta Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Baktaş Veli Araştırmaları Merkezi ve aynı merkezin Çorum şubesi işbirliği ve Hacı Bektaş Veli evladından bazı önemli kişilerin de katkıları ile “Alevi Bektaşi Klasikleri” baştan sona elden geçirilmiş, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanmıştır. Bütün Müftülüklerde ve Diyanet yayınları kitap satış bürolarında bunları bulmak mümkündür.
Sizlere bu yayınlardan Hünkar  Hacı Bektaş Velinin “MAKALAT” isimli meşhur eserinde nasıl bir din ve din anlayışından bahsettiği paylaşmak istiyorum. Taki, bakalım Alevilik ayrı bir din midir yoksa İslamın ta kendisimidir, beraber görelim.
MAKALAT; tasavvuf nitelikli bir kitaptır. “Dört Kapı” ve “Kırk Makam”ı açıklamak için yazılmıştır. “Dört kapı”dan maksat, “Şeriat, tarikat, marifet ve hakikat” kavramlarıdır. “Kırk makam”da bu kapılardan girilerek çıkılacak kırk adet merdiven basamağıdır. Hacı Bektaş-ı Veli, burada bu kapıları aralayarak her birinden onar makamın neler olduğunu anlatır. (T.Diyanet Vakfı yayını MAKALAT s.21)
Hacı Bektaş-ı Veli bu makamları şöyle anlatır;
a) Şeriatta bulunan on makam;
1- İman getirmek, (Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak)
2- İlim öğrenmek, (Her türlü din ve dünya ilimlerini öğrenmek)
3- Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, gücün yeterse hacca gitmek, cenabetten temizlenmek, seferberlikte savaşa katılmak. (cihat etmek)
4- Helal kazanmak, ribayı/faizi haram bilmek
5- Nikah kıymak (zina etmemek)
6- Hayız ve lohusalık hallerinde eşine yaklaşmamak,
7- Cemaat sünnetine uymak (birlikten ayrılmamak ve namazı cemaatle kılmak)
8- Şefkatli olmak…(şefkat imandandır)  
9- Temiz yemek, temiz giyinmek,
10- İyiliği emretmek,kötülükten sakındırmak..
b)– Tarikatta bulunan on makam;
1- Tevbe etmek, 2- Mürit olmak, 3- Saç kesmek, 4- Nefsi olgunlaştırmak için uğraşmak, 5- Hizmet etmek, 6- Korkmak, 7- Ümitvar olmak, 8- Hırka, zenbil, makas, seccade ve tesbih gibi emanetlere sahip olmak, 9- Nasihat ve muhabbet sahibi olmak, 10- Aşk ve şevk ile Allah’ın zenginliği karşısında fakir olduğunu hissetmek..(Mülk Allahındır)
c) Marifette bulunan on makam;
1- Edepli olmak, 2-Korku içinde olmak, 3- Perhizkar olmak (haramlardan korunmak), 4- Sabırlı olmak, 5- Utangaç olmak, 6- Cömert olmak, 7-Bilgi sahibi olmak, 8-Miskin olmak (kişinin kendisini Allah’a vermesi), 9- Marifet sahibi olmak (Allah’ı bilmek) 10- Kendini bilmek..
d)-Hakikatta bulunan makamlar;
1- Toprak gibi mütevazi olmak, 2-Elinden gelen her iyiliği yapmak, 3-Bütün herkese aynı gözle bakmak, 4-Dünyadaki her şeyin kendisinden emin olması, 5-Mülkün mutlak sahibi Allah’a karşı itaatkar olmak, 6- Sohbet etmek, hakikat sırlarını söylemek, 7-Seyr-ü sülüke girmek, 8-Sır saklamak, 9- Allah’a yalvarıp yakarmak, 10-Allah’ın varlığını müşahede etmek…(Makalat H.Bektaşi Veli Diyanet yayınları s.29)
Değerli okuyucularım gördüğünüz gibi bu anlatılanlar İslamın ta kendisidir. Ben Aleviyim diyen kardeş-lerim, Aleviliğin önderi Hacı Bektaş-ı Veli işte budur. Burada sayılan hususlara hangi Sünni imza atmaz. Ben sünniyim diyende aynı esasları kabul etmiş değil-midir? Öyle ise “Alevilik ayrı bir dindir, cem ayini ibadettir, cem evleri ibadethanedir” diye ortalığı kaldıranlar kimin yolundan hangi alevi önderinin yolundan gitmektedirler?Ben Aleviyim diyen kardeşlerime Hacı Bektaş-ı Veli’nin bütün eserlerin alıp okumalarını tavsiye ederim. Aleviliğin ve Sünniliğin ne demek olduğunu kendimiz öğrenelim. Hariçten gazel okuyanların arkasından gitmeyelim
Ha!; biz Kur’an’sız, Muhammed’siz, Ali’siz, şeriatsız bir Alevilik istiyoruz ve öyleyiz deniliyorsa Mü’min ve Müslüman Alevi kardeşlerimizin yakasını bırakın. Herkes kendi yoluna gitsin..