Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Hamas çatışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Fidan, Gazze'de olası bir kara harekatının katliama dönüşebileceği uyarısında bulundu ve "Ya büyük bir savaşa ya da büyük bir barışa gideceğiz!" dedi. Ayrıca, Bakan Fidan Katar'ı ziyaret etti ve Katarlı yetkililerle görüştü. İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatı planlarına dikkat çeken Fidan, uluslararası toplumu uyararak "Dünya bu vahşete dur demelidir." dedi.

Fidan, Gazze'deki durum için acilen ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımlar için koridor oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bölgenin kritik bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, İsrail'i cesaretlendirenlerin sorumlu olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı, mevcut krizin çözülmemesi halinde dünyanın daha kötü günlerle karşılaşabileceğini söyledi. Filistin meselesinin çözümünün, 1967 sınırları içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu belirten Fidan, tüm tarafların sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, garantörlük mekanizmasını önerdi ve bölgedeki Müslüman ülkelerin sorumluluk almasının önemli olduğunu vurguladı.

"Gazze'de yaşananlar tüm insanlığın vicdanını sızlatmaktadır. Filistinli kardeşlerimiz çoluk çocuk demeden katledilmektedir. Dünya bu vahşete dur demelidir. İslam dünyası olarak da ortak tavır geliştirmek durumundayız. Bunun için yoğun bir mücadele içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da savaşın durması için yoğun çaba içinde.

Gazze'ye karşı yapılması planlanan kara harekatı olayı vahşete sürükleyecektir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insani yardımlar için koridor oluşturulmalıdır. Bölgemiz tam olarak bir dönüm noktasındadır. Ya büyük bir savaşa ya büyük bir barışa gideceğiz. Biz sağduyu telkin ederken kimileri yangına körükle gidiyor. İsrail'i cesaretlendirenler de bu suçun ortağıdırlar.

HERKES SORUMLULUK ALMALIDIR 

Mevcut krizi önleyemezsek dünyayı çok daha kötü günler beklemekte. Eleştirmekle kınamakla bir yere varılamayacağını görüyoruz. Artık somut adım zamanı. Filistin meselesi çözüme kavuşturulmadığı sürece bölgede istikrar söz konusu olamaz. İsrail zulümle güvenliğini sağlayamaz. Çözümün yegane yeri 67 sınırları içerisinde bağımsız Filistin devletinin hayata geçirilmesidir. Herkes sorumluluk almalıdır.

GARANTÖRLÜK TEKLİFİ

Garantörlük mekanizmasını gündeme getirdik. Türkiye dahil bölgedeki Müslüman ülkelerin sorumluluk almasını öngörüyoruz. Filistin konusunda Katar'ın üstlendiği rol önemlidir."

Editör: Berfe KURT