Değerli okuyucularım; Şaban Ayının on beşinci gecesi BERAT Gecesidir.

Değerli okuyucularım; Şaban Ayının on beşinci gecesi BERAT Gecesidir.
Her dinin kendine has bir kültürü vardır. Kutsal (Mübarek) gün ve geceler, Cuma ve bayramlar hariç İslam toplumu tarafından bazı olaylar vesile edilerek icad edilen manevi dinamiklerdir. Hz. Pey- gamber (as) ve ondan sonraki dönemlerde hicri 3. asra kadar bilinen kutsal gün ve gecelerde topluca ibadet edilip merasimler yapıldığı görülmez. İlk icad edilen mübarek gece, Fatimiler döneminde Hz.Peygamberin doğum gecesi olmuştur. Sonradan diğer mübarek geceler buna ilaveten icad edilmişlerdir. Bazı mübarek geceler hakkındaki kimi zayıf rivayet-ler bu gecelerde topluca ibadet edilmesinin delili sayılmıştır.
BERAT; Bera’e, Beraet, temiz olma, suçsuz olduğu anlaşılma, suçlardan günahlardan kurtulma  manalarına gelir.
BERAT Gecesi hakkında Kur’an’da bir ayet ve emir olmadığını belirterek Hz. Peygamberden gelen bu konudaki rivayetlere bakalım:
Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir: “Şaban ayının on beşinci gecesinde Allah Rasülünün yanımdan ayrıldığını fark ettim. Hemen onu aramaya başladım ve onu Bakıyy mezarlığında buldum. Başını semaya kaldırdı ve; Ey Aişe! Allah ve Rasülünün sana haksızlık etmelerinden mi korktun?” dedi.
-Hayır ya Rasülellah! seni diğer hanımlarının yanına gittiğini zannettim!
Hz. Peygamber;
-Ey Aişe! Allah’ü Teâla Şaban ayının onbeşinci gecesi dünyaya en yakın olan semaya (bizce bilinmeyen bir şekilde) iner ve Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri adedince günahı veya günah sahiplerini bağışlar dedi.. (İbni Mace Tirmizi)
Hz. Ali’den gelen daha zayıf bir rivayette ise; Hz. Peygamber (as) “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçlu olarak geçirmeyi tavsiye etmiştir.” (İbni Mace)
Diğer bazı rivayetler ile bunlar birleştirilince bu gün ve gece de bazı nafile (fazladan) ibadet, sada-ka vs. yapmanın faydalı olacağı anlaşılır. Zaten konu bunun üzerine bina edilmiştir. Bu rivayetler de tavsiye edilen dini görevler kişisel olduğu açıktır. Ama dediğimiz gibi zaman içerisinde değişik ülkelerde Cami ve mescitlere toplanmak adet haline getirilmiştir.
Ve iyi de olmuştur. Müslüman halk bu gecede gönüllü olarak Camilere mescitlere toplanmakta huşu içerisinde ibadet ve dua etmektedir. Bu gönüllü toplanıştan Din adına, Kur’an adına azami istifade etmeli, insanımızın dini değerlerimize ve kutsallarımıza karşı hassasiyeti anlatılmalıdır. Halkımızın temiz imani duygularla oluşturduğu bu toplantılar bir takım hurafelerle aslı olmayan rivayetlerle kirletilmemelidir.
Bu geceye mahsus herhangi bir namaz olmadığı gibi yalnız bu gecede yapılacak ibadetlerin, bilmem kaç yıllık ibadet yerine geçeceği veya kaç yıllık günahı affettireceği gibi  asılsız rivayetler yerine Kur’an’ın gerçeklerinin günlük hayatımıza yansımalarını ön plana çıkararak Müslümanları ciddi bir düşünceye ve nefis muhasebesi yapmaya davet etmek gerekir.
Bağırıp çağırarak yapılacak duaların hiçbir faydasının olmadığı bilinerek Allah Rasülünün bize öğrettiği “ALLAHIM SEN AFFEDİCİSİN, AFFI SEVERSİN BENİ AFFET” gibi kolay ve veciz ifadelerle içten samimi duygularla, ibadete doğruluğa, kul hakkı, toplum hakkı gibi hassas ve çok ihtiyaç duyduğumuz konulara dikkat çekmek en güzel olanıdır.
BERAT Geceniz mübarek olsun. Bütün İslam Alemine hayırlar getirsin…