Ağız içerisinde dişlerimiz alt ve üst çene kemikleri içerisinde bulunmaktadır. Ve bu kemikler sayesinde dişler ile çiğneme işlevini yerine getirmekteyiz.Eğer herhangi bir nedenden ötürü bu dişlerimizi kaybedersek çene kemiklerimiz yeterince uyarılmaz ve bundan dolayı bu bölgede çene kemiğimiz pasif hale gelir.
Pekala çene kemiği kaybına sebep olan etkenler nelerdir?
-Diş çekimi: En önemli neden budur. Çünkü diş çekiminin yapıldığı bölgedeki çene kemiği artık boş olduğu için pasif hale gelmektedir. Ve bu nedenle giderek erime meydana gelmektedir.
-Diş eti hastalıkları: Dişeti hastalıkları genetik nedenlerden meydana gelebildiği gibi kötü ağız ve diş bakımı sebebi ile de oluşabilmektedir. Ve tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları ve bunun sonucu oluşan diş eti iltihabı dişetlerinden çene kemiğine sıçrayabilmektedir. Bu durumun sonucunda da çene kemiğinde erime meydana gelebilmektedir.
- Hareketli protez kullanılması: Takma dişlerin kullanılması da çene kemiğinde erime ve geri çekilme meydana gelebilmektedir.
- Ağız içerisinde tümörler ve kistler: Diş etinde ve çene kemiğinde oluşan tümörler ve kistik oluşumlarda çene kemiğinde erime meydana getirmektedir. Bu duruma çok ilerlemiş çürükler nedeni ile diş kökü ucundaki iltihaplanmalarda neden olmaktadır.
-Diş sıkmak ve gıcırdatma: Bazen çeşitli sıkıntılar veya alışkanlıklar sebebi ile hastalar dişlerini sıkabilmektedirler. Bu durum oklüzal travma dediğimiz olumsuz sonucu doğurmakta ve çene kemiklerinde erime meydana gelebilmektedir.
- Çene bölgesindeki travmalar: Meydana gelen bir travma sonrası hasar meydana gelen bölgede gerekli tedavi yapılmazsa erime ve çene kemiği kaybı oluşabilmektedir.
Özetle çene kemiğinde meydana gelen erimelerin temelinde daha çok ilgili bölgedeki diş kaybı veya bakım eksikliği ile oluşmaktadır. O yüzden dişlerimize her zaman iyi bakmalıyız...