Dünyanın En Büyük Kaplumbağası
- Yaygın İsim: Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası
- Bilimsel Adı: Dermochelys coriacea
- Tür: Sürüngenler
- Beslenme: Etçil
- Doğada ortalama yaşam süresi: 45 yıl
- Boyut: Ortalama 2 metre
- Ağırlık: 1 ton civarı
Kabuk Yapısı
Diğer tüm deniz kaplumbağalarının sert, kemikli kabukları varken, deri sırtlı deniz kaplumbağalarının mürekkep mavisi kabuğu biraz esnektir ve dokunulduğunda neredeyse lastik gibidir. Kabuk boyunca uzanan sırtı, ona daha hidrodinamik bir yapı kazandırır. Deri sırtlılar, 1.500 metrelik derinliğe (diğer kaplumbağa türlerinden daha derine) dalabilir ve 85 dakikaya kadar su altında kalabilirler.
Nüfus Aralığı
Deri sırtlı deniz kaplumbağası, oldukça geniş bir küresel dağılıma sahiptir. Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının yanı sıra Akdeniz’in tropik ve ılıman sularında bulunabilirler. Yetişkin deri sırtlılar ayrıca Kanada ve Norveç’e kadar kuzey bölgelerine, ek olarak güneyde Yeni Zelanda ve Güney Amerika’ya kadar uzanır.
Sürüngen akrabalarının aksine deri sırtlı kaplumbağalar, vücut ısılarını hem artırmalarına hem de sabit tutmalarına olanak tanıyan benzersiz bir yapıya sahiptir. Vücudunun oldukça büyük olması, devamlı yüzüyor olması, kan akışındaki değişiklikler ve kalın yağ tabakaları bunu yapmasını mümkün kılıyor..
Üreme
Deri sırtlı kaplumbağalar, diğer deniz kaplumbağası türlerine göre üreme ve beslenme alanları arasındaki en uzun göçü gerçekleştirir ve bu mesafe 5.000 kilometreyi bulabilir. Dişiler denizde çiftleştikten sonra üreme mevsimi boyunca yuva yapmak için karaya kaçarlar. Kumda derin bir delik kazarlar, yaklaşık 80 yumurtayı buraya bırakarak yuvayı doldururlar. Yırtıcılardan korunması için çeşitli önlemler alır ve suya geri dönerler.
Yuvanın içindeki sıcaklık, yavruların cinsiyetini belirler. Yuva sıcaklığı yaklaşık 85.1 derece Fahrenheit olduğunda hem erkek hem de dişi yavrular meydana gelirken, daha yüksek sıcaklıklar dişilerin ve daha düşük sıcaklıklar erkeklerin oluşmasını sağlar. Denize ulaşan dişi yavrular, cinsel olgunluğa ulaşana kadar denizde vakit geçirirken, erkekler ise hayatlarının tamamını denizde geçirirler.
Nesillerini Tehdit Eden Etmenler
Dünyanın en büyük kaplumbağası olan bu devasa tür, insan faaliyeti nedeniyle genelde olgunluğa erişemeden ölür. Yaklaşık bin deri sırtlı yavrudan yalnızca birinin yetişkinliğe kadar hayatta kaldığı tahmin edilmektedir. Yumurtalar genellikle insanlar tarafından afrodizyak üretmek üzere yuvalardan alınır. Deri sırtlıların çoğu oltalara ve ağlara kurban olur veya teknelerin çarpmasıyla ölür. Ek olarak en sevdikleri yiyecek olan denizanasına benzeyen yüzen plastik kalıntıları sebebiyle de ölebilir. Geçtiğimiz yıllarda bu türe ait kaplumbağalardan birinin midesinde 11 kilo plastik bulunmuştu.
Atlantik’teki deri sırtlı kaplumbağaların sayısı günümüzde artışta, ancak Pasifik bölgesindeki nüfusları yumurta hasadı, balık avlama, kıyı şehirleşmesi ve besin yoksunluğu gibi sebeplerden ötürü endişe verici bir oranda düşüyor. Tüm bu sebepler, Malezya gibi yaygın oldukları bazı bölgelerde tamamen yok olmalarının nedenidir.
Gezegenimizin dört bir yanındaki bilim insanları, dünyanın en büyük kaplumbağası olan bu devasa türün neslini nasıl kurtarabileceklerine dair çalışmalar yürütüyorlar.
Deri Sırtlı Kaplumbağalar Hakkında Kısa Bilgiler
- Deri sırtlı deniz kaplumbağaları t-rexler yaşarken de dünyadaydı.
- Şimdiye kadar bulunan en büyükleri 1 ton ağırlığında ve 2.5 metre boya sahiptir.
- Deriden oluşan sırtları, donma seviyesindeki suda bile sıcak kalmalarını sağlar.
- Yavruları, yumurtalarından özel bir dişle birlikte çıkar.
- Dişileri, yumurtlama mevsiminde birden fazla yere yüzlerce yumurta bırakır.
- Erkekleri denize girdiklerinde bir daha karaya dönmezler.
- Beslenme mevsimleri boyunca günde yüzlerce kilo denizanası yiyebilirler.
- Yemek borularında bulunan dikenli doku kaygan avları rahatlıkla yakalar.