Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak önemli değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinden yayınladı.  Taslak, özellikle kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede radikal adımlar içermekte ve bu alandaki ceza politikalarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Önerilen düzenlemeler arasında kaçak elektrik tespiti ve cezalandırılması süreçlerinde şirketler arasında uygulama birliği sağlanması, teknolojik imkanların daha etkin kullanılması ve yüksek kaçak oranlarına sahip bölgelerde önleyici önlemlerin artırılması yer almaktadır.

Güvence bedelleri konusunda da taslak önemli değişiklikler öngörmektedir. Mesken abonelerinden fatura ödemelerini düzenli yapanlardan yeni aboneliklerinde güvence bedeli alınmayacak, böylece düzenli ödeme yapan tüketicilerin finansal yükü azaltılmış olacak. Ayrıca, sözleşmesi borç nedeniyle iptal edilen abonelerden ise yeni aboneliklerinde %50 daha fazla güvence bedeli talep edilecek.

"Güvence bedeli borçların ödenmemesi riskine karşı alınan bir bedel olduğu için fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak.

Halen mesken aboneleri için 680 ila 1135 TL arasında güvence bedeli alınıyor. Borcundan dolayı sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik yaptırmak için yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

Yabancı uyruklu tüketicilerin genellikle aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmesinin yasal takibe konu kalıntı borç tutarını artırdığını tespit eden EPDK yeni bir önlem aldı.

Taslağın kabul edilmesi halinde tahsilat riski sebebi ile yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli; yüzde 50 daha fazla alınarak tahsilat riski azaltılacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

Sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçilecek. Yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri aboneye imza için şart koşulmayacak. Bunun yerine temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa, abonenin imzasına sunulacak. Sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek.

Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli bütün imkanlar kullanılarak hak sahibine ulaştırılacak.

Ancak hak sahibine ulaşılamayan hallerde oluşan toplam meblağ bütün Türkiye'nin faydasına olacak şekilde tarifeden düşmek suretiyle tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. (İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketlerin söz konusu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek)

KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Tüketici hizmetleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikler kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirleri de içeriyor.

Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında şirketlerin uygulamalarında görülen eksiklikler ortadan kaldırılacak.

İlgili işlemler açısından dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak.

Kaçak kullanımı ceza katsayısı arttırılacak, kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek.

Yüksek kaçak oranlı bölgelerde herhangi bir asayiş sorununa meydan vermeden kaçak miktarı tespiti ve önlenmesi için her türlü teknolojik imkan ve veri kullanımı arttırılacak.

Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında borç sahibine bildirim yapmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak.

Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek, bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

Tüketici hizmetleri yönetmelik taslağı; kamudan ve sektörden gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda Kurul tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından son şekli verilerek hayata geçirilecek."

Kaynak: HABER MERKEZİ