Osmanlı Dönemi'nden bu yana tütün ekimi yapılan İnegöl’e bağlı Çavuşköy Mahallesinde üretim bitme noktasına geldi. Meclise gelen yüzde 30 yerli üretim şartı yerine üretimin maddi olarak desteklenmesini isteyen İnegöllü tütün üreticileri, geçen yıl olan kilo başı tütün fiyatının yüzde 100 arttırılmasını istiyor. 5 yıl öncesinde 50 hanenin tütün üretimi yaptığı mahallede, fiyat düşüklüğü nedeniyle bu yıl 4 haneye kadar düştü.

TEKLİF SUNULDU

Geçtiğimiz günlerde AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na tütün ürünleri, alkol, gıda, tarım ve orman alanlarında önemli değişiklikler içeren kapsamlı bir torba yasa teklif sundu. Teklifte, “Sigara üreticileri, ürünlerinde en az yüzde 30 oranında yerli tütün kullanacak. Bu kurala kademeli geçilecek. Yerli tütün oranı 2022’de yüzde 17, 2203’te yüzde 21, 2024’te yüzde 25 olarak uygulanacak” ibaresi yer aldı.

HER YIL DÜŞÜYOR

Yaklaşık 2 hafta içerisinde tütün hasadına başlayacaklarını ifade eden Çavuşköy Mahallesi Muhtarı Halil Çakır, her geçen yıl tütün ekimi mahalle de azaldığını belirtti. Yasa teklifinin olumlu olduğunu ama tam anlamıyla yeterli olmadığını söyleyen Çakır, sadece üretimin arttırılması yüzde 30 şartıyla değil, fiyat artırımının da  yapılmasıyla olabileceğini belirterek, “Mahallemizde 4-5 sene öncesinde 45-50 hane tütün ekiyordu. Geçen sene bu rakam 22 haneye düştü ve 20-25 ton civarında hasat oldu. Bu sene mahallemizde sadece 4 hane tütün ekti ve 4-5 tona civarında bir hasat bekleniyor. Geçtiğimiz yıl fiyat 21-22 lira arasındaydı. Eğer fiyatlar yine bu aralıkta devam ederse, önümüzdeki sene için kimse tütün ekmeyecek. Ve böylece Bursa bölgesinde tütün eken son mahalle olan Çavuşköy’de de artık tütün ekimi olmayacak” dedi.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Fiyat artmadıkça tütün üretim artmaz. Geçen sene 21-22 lira arasında tütünün kilosu 40-50 lira olması gerekir ki, maliyeti kurtarıp kar bıraksın. İşçilik maliyeti tütün de çok yüksek. Bir günlük işçi yevmiyesi ve yemek masrafı ile birlikte günlüğü 120-130 liraya geliyor. Bu da maliyetleri çok artırıyor. Bu nedenle geçen sene verilen 21-22 lirayla üreticiler para kazanamadı. Tütünlerimizi alan firmanın verdiği tohumlar da çok verimli olmadığı için rekolte de iyice düştü. Bu da üreticimiz tütün ekmekten soğuttu.”

SON TEMSİLCİSİYİZ!

“Bursa’da ve İnegöl’de tek tütün eken mahalle Çavuşköy’dü. Eğer fiyatlar dediğimiz gibi 40-50 liralara çıkmazsa önümüzde ki sene de kimse tütün ekmeyecek. Bu yüzden de Bursa bölgesinde son temsilci olan köyümüzde de artık tütün ekimi olmayacak.

YASA YETERSİZ

“Çıkarılacak olan yasa da ki maddeyle sadece yerli üretim artmaz. Fiyatları da belli miktara çekilmesi lazım. Üreticinin fiyat konusunda doyurulması gerekiyor ki, çifti tütün eksin.”

Editör: TE Bilişim