İslam dininin ibadet

İslam dininin ibadet/ritüel cinsinden önemli farzlarından birisi de HAC ibadetidir. Kur’an-ı Kerim’de Hacc’ın nasıl yapılacağı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Başlı başına bir hac suresi olduğu gibi başka surelerin değişik ayetlerinde hac ve Kabe ve Kabenin içinde bulunduğu  “Mesci’i Haram” ile ilgili bir hayli izahatlar bulmak mümkündür.
Hemen şunu belirtelim ki, İslam dinindeki ibadetlerin /ritüellerin ana esası teşkil edenleri İbrahim Peygamber (as) zamanından beri Allah’ın insan oğullarına emrettiği mutlaka yapılmasını istediği dini vazifelerdir. “Allah katında din İslamdır..” ayetinin muhtevasında içeriğinde de zaten bu anlatılmak istenmektedir.
Allah’a şirk koşmadan tevhit inancına sahip ol-mak, hac, namaz, oruç, kurban, yetimlere, fakirlere, akrabaya yardım etmek, adaletli bir tavır takınmak vs. vs. bütün bu emirler ve bunların tersi olan yasaklar, Şirk, haksız yere adam öldürmek, insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermemek, yetim malını yemek, güçsüz insanları ezmek, namuslu insanlara iftira etmek, toplum düzenini bozacak davranışlarda bulunmak vs. bütün bunlar Allah’ın bütün peygamberlerine kullarına iletilmek üzere gönderdiği mesajlardır. Onun için bütün peygamberlerin getirdiği dinin adına İSLAM denilmiştir.
Hac ibadeti, can, mal ve yol emniyetinin bulunduğu bir ortamda, zengin ve sağlıklı her müslümana ömründe bir defa olmak üzere Mekke’deki Kabeyi/Mescidi Haramı ziyaret etmek Allah’ın kesin emridir farzdır. Bu farzı emreden Kur’an ayetlerine bir bakalım…..
“Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, elbette Mekke’de, alemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kabe’dir. Orada apaçık deliller, Makam’ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Ali İmran 97-98).. Haccı ve  Umre’yi Allah için tamamlayın…Hac ayları bilinen aylardır.. Kim o aylarda Hacca başlarsa, artık o kimseye Hac’da cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur….Bakara 196-197)
İnsanlar arasında Haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun deve-ler/binekler  üzerinde sana gelsinler. Gelsinler ki kendilerine ait bir takım menfaatlere şahit olsunlar...” Hac suresi 27- 28 )
İbadetler içinde en zor ibadet Hac ibadetidir. Za-ten ibadetler kısımlara ayrılırken, beden ile yapılan-lar (Namaz, Oruç) mal ile yapılanlar (zekat, sadaka) hem mal hem de beden ile yapılan HAC olarak sıralanır. Hac’da hem beden yorulur hem de kişinin parası harcanır. Onun içinde Hac en zor bir ibadettir demek gayet doğru bir tanımdır.
Hac ibadeti aynı zamanda bir bilgilenme ve kültür hareketidir. Hac’ca giden bir Müslüman kendi ülkesinin dışında  başka ülkelerden gelen dili ayrı, rengi ayrı, kıyafeti ayrı, örf ve gelenekleri ayrı dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Müslümanları konuşarak tanıyamasa bile görerek tanıma imkanı bulur.
Milyonlarca kişinin tek birleştikleri nokta Kur’an, namaz, ezan ve menasik dediğimiz Hacc’ın yapılış ve pratik uygulama usulleridir. Onun için Hac’dan edilecek en büyük tecrübe, bir kültürel zenginliği birlikte yaşamaktır.
Beyaz kefenlerle/ihram elbiseleri ile Hac... Bir kıyamet provasıdır. Dünya Müslümanlarının nüfus itibari ile çoğalması ve ekonomik zenginlik sayesin-de her geçen sene Hacc’a giden Müslüman sayısı artmaktadır. Onun içinde bütün dünya Müslüman ülkeler idarecileri Suudi Arabistan devlet adamları ile birlikte yeni tedbirle almaktadırlar. Her İslam ülkesine binde bir nispetinde bir kota uygulanmakta olup ayrıca bu kota da yeterli olmadığından ülkemizde ve diğer bazı ülkelerde kur’a ile Hacca gidilebilmektedir. Bu kur’a neticesinde her yıl ülkemizden 80 ile 100 bin kadar Müslüman Hacc’a gidebilmektedir
Eğer Çin gibi, Hindistan gibi nüfusu bir milyarı aşmış ülkelerde topyekün Müslüman olsalar bu günkü tedbirlerin de yetmeyeceği aşikardır. Gelecekte daha başka tedbirler alınacağı aşikardır. Hac-ca giden değerli kardeşlerime Allah hayırlı yolculuklarla, Allah katında kabul olmuş bir hac ile ülkelerine dönmeyi nasip etsin..
“Kabul olmuş bir Haccın karşılığı ancak cennettir… (Hadisi şerif)

 

Editör: TE Bilişim