Türk-İş, DİSK, Kamu-

Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in, çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla, Türkiye genelinde kararlaştırdığı “üretimden gelen gücün kullanılacağı genel eylem”e İnegöl’de katıldı. Eğitim-Sen, SES, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile  bazı Tekel işçilerinin oluşturduğu KESK bileşenleri adı altında düzenlenen eylemde sloganlar atılıp, hükümet eleştiri yağmuruna tutuldu.

Saat Kulesi yanında düzenlenen, Eğitim-Sen İnegöl Temsilcisi Metin Erdem, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İnegöl Temsilcisi Dudu Şen ile KESK İnegöl Bileşenlerini oluşturanların katıldığı eylem öncesi halay çekilip, “Gün gelecek devran dönecek, AK Parti halka hesap verecek”, “Savaşta yedek ordu olmak istemiyoruz”, “Herkese sağlık, güvenli gelecek”, “Genel grev genel direniş”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” gibi pankartlar açılıp, sloganlar atıldı.

KESK İnegöl Bileşenleri adına basın açıklaması yapan SES İnegöl Temsilcisi Birol Aşık, “Bizler, daha dün Zonguldak'ta toprağın altında kalan maden işçileri için, iş için, ekmek için, güvenceli çalışma koşulları için, özgürlük için, demokrasi için, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz. Haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Adalet, eşitlik, demokrasi ve sendikal haklarımız için omuz omuzayız. Bugün ülkemizde emekçilerin yarısı kayıt dışında, kuralsız, güvencesiz çalışıyor. Esnek çalışma biçimleri kural haline geliyor, 4-C, 4-B, 50-D uygulamalarına, kölelik düzenine mahkum ediliyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engel üzerine engel çıkarılıyor. Örgütlenen emekçiler işten atılıyor. Başta madenler ve tersaneler olmak üzere, iş kazası adı verilen cinayetler önlenmiyor, önlenemiyor. Biz özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi istiyoruz. Maden kazalarının kader olarak görülmediği bir ülke istiyoruz. Yarınlarımıza güvenle bakmak için işsizliğin ve yoksulluğun kökünün kazınmasını istiyoruz. Tüm emekçilerin grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarının anayasal güvenceye kavuşturulduğu bir ülke için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, eşitlikten, barış ve demokrasi taleplerimizden geri adım atmayacağımızı haykırıyoruz. Biz, sokaklarında linç çetelerinin hüküm sürdüğü bir ülke, ırkçı, ayrımcı, şoven, cinsiyetçi ideolojilerin kuşattığı bir devlet istemiyoruz. Biz, üretenlerin, emekçilerin açlığa, işsizliğe, sefalete itildiği, örgütlenmeye çalışanların baskı gördüğü, hak arayanların şiddete maruz kaldığı bir ülke istemiyoruz. Biz, emekçilerin yüzde 41'inin güvencesiz, kayıt dışı çalıştırıldığı, özelleştirmelere maruz bırakıldığı, taşeron sistemi adı altında kölelik ücretlerine zorlandığı, 10-12 saat çalışma saatlerinin normal görüldüğü bir ülke istemiyoruz. Biz, milyonlarca emekçinin insanlık dışı bir asgari ücret dayatması altında yaşadığı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiği, emeklilerin geçim sıkıntısından bezdirildiği bir ülke istemiyoruz. Biz, tüm yasa ve uygulamaların sermayenin talepleri etrafında şekillendiği, her şeyin para ve piyasa mekanizmalarına terk edildiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz” dedi.

İsteklerini sıralayan Birol Aşık, “Başta 4-C olmak üzere güvencesiz, kuralsız, esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesini ve bu alandaki yasal düzenlemelerin değiştirilmesini, iş güvencesinin çalışma yaşamında temel bir hak olarak uygulanmasını, geçici işçiliği bir kölelik düzeni olarak yaygınlaştıran ve kamuoyunda kiralık işçilik olarak bilinen düzenlemenin yasalaştırma girişimlerinden tümüyle vazgeçilmesini, taşeronlaşma girişimlerine son verilmesini istiyoruz. Çalışma hayatını düzenleyen yasaların ILO normlarına uyarlanmasını, çalışanların örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılmasını, kamu çalışanlarının grevli, toplu iş sözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınmasını istiyoruz. Avrupa Sosyal Şartı'nın örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını düzenleyen 5. ve 6. maddelerine konulan çekincenin kaldırılmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmesini istiyoruz. İşçilere ait olan işsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmamasını istiyoruz. Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gasp edilmemesini istiyoruz. Asgari ücretin insanca yaşamaya yeterli ücret olarak belirlenmesini istiyoruz. Çalışma hayatının sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insan onuruna yakışır iş temelinde düzenlenmesi için, gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin iş cinayetlerini de önleyecek şekilde yasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. Sağlık hakkının temel insan hakkı kapsamında değerlendirilerek, uygulamadaki katılım ve katkı payından vazgeçilmesini istiyoruz. Hükümetin çalışma hayatıyla ilgili tüm konularda sendikaların görüş ve önerilerini dikkate almasını ve bu doğrultuda etkin girişimde bulunmasını istiyoruz. Uygulanacak ekonomik politikaların sermayeye kaynak aktarımı yerine emekçiler için istihdam yaratacak yatırımlara yönlendirilmesini istiyoruz. İşte bu yüzden bugün grevdeyiz. Özgür, eşitlikçi, barışçı demokratik bir ülkede yaşamak, çocuklarımıza onurlu bir gelecek sunmak için bugün grevdeyiz” diye konuştu. Aşık sözlerini, “Yaşasın 26 Mayıs Grevimiz Yaşasın Emek, barış ve demokrasi mücadelemiz” diyerek noktaladı.

Editör: TE Bilişim