Vücudun fizyolojik ve psikolojik yönden pek çok değişikliklere uğradığı hamilelik döneminde; ağız ve diş sağlığı gerekli özen gösterilmediği takdirde hormonal değişiklikler dolayısıyla olumsuz etkilenebilmektedir.Pekala ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliriz ?

- Özellikle hormon seviyelerindeki ani artışlar sebebiyle dişeti iltihapları meydana gelebilmektedir.Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken bakteri plakları yeterince temizlenmezse normal bir bireye göre daha kolay ve şiddetli dişeti iltihaplanması meydana gelebilmektedir.(dişetlerinde kızarıklık , kanama,şişlik) Bu nedenle gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve dişeti tedavilerinin yapılmış olması çok önemlidir.

- Gebeliğin özellikle başlarında görülen kusma ağız içerisinde daha asidik bir ortam meydana getirerek aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere neden olabilir.Özellikle kusmayı takiben hemen dişler fırçalanmamalı ,önce bol su ile ağız çalkalanıp yarım saat sonra fırçalanmalıdır. Aksi takdirde diş yüzeyindeki aşınmalar artar ve dişler daha kolay çürük oluşumuna hazır hale gelir.

-Hamilelik süresince özellikle hekimlerin sıklıkla karşılaştığı bir durumda dişetleri kanayan ve bu hassasiyet ve ağrı sebebiyle dişlerini fırçalamayan anne adaylarıdır. Kesinlikle dişeti bakımı bu süreçtede yapılmalıdır. Çünkü eğer ağız bakımı bu durumda ihmal edilirse ilerleyen aşamalarda diş kaybına kadar ulaşan sorunlar ile karşı karşıya kalınır.
 Bu nedenle gebelik döneminde ağız içerisinde meydana gelen değişiklikler sebebiyle yaşanabilecek sorunlardan korunmak için hamilelik boyunca her üç ayda bir dişhekimi kontrolü gerekmektedir.
  En çok merak edilen konulardan biriside hamilelerde diş tedavisi yapılabilir mi ?

   Evet ama kesinlikle kadın doğumcu ile irtibatlı halde yapılmalıdır. Çünkü tedavinin yapılacağı vakit önemlidir.

Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin organları gelişme aşamasında olduğu için ve bu safhada görülen iltihabi bir durum organ gelişimini olumsuz etkileyebileceği ve az bir ihtimal bile olsa düşük ile sonuçlanabileceği için çok fazla müdahele edilmez. Ancak diş ve dişeti enfeksiyonu gibi acil durumlarda ,var olan enfeksiyon bebek gelişimini daha çok etkileyeceği düşünülüyor ise , hamile bayanın kadın doğum doktoru ile irtibata geçilerek müdahele edilebilinir.

  Bu yüzden hamilelerde daha çok ikinci üç aylık süreçte yani 3-6 aylık süreçte daha rahat tedavi işlemi uygulanır.

 Yine merak edilen bir konuda hastalara uygulanan lokal anestezinin bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Sistemik bir rahatsızlık söz konusu olmadığı sürece bir zarar söz konusu olmaz ,ancak yine de kadın doğum doktoru ile irtibatlı olarak bu işlem yapılmalıdır.
Hamilelikte diş röntgeni ve ilaç kullanımı ?

 Hamilelerde gerekli diş tedavisi öncesi normal bireylerde olduğu gibi diş röntgeni istenilebilir. Ancak zorunlu olmadığı sürece ve ilk 3 aylık süreçte tercih edilmez. İlerleyen aşamalarda gerekli ise anne adaylarına özel koruyucu kurşun önlük  giydirilmeli ve düşük doz uygulaması ile röntgen çekimi yapılmalıdır.
 Genellikle hamilelik sürecinde parasetamol tipi ağrı kesiciler güvenle kullanılmaktadır. Ancak daha kuvvetli ağrı kesici veya antibiyotik blinçsizce alınmamalıdır. Kesinlikle kadın doğum doktorunuzun izni ve bilgisi dahilinde bu tip ilaçları kullanmalısınız.
 Hamilelik Gingivitisi ?

  Hamilelik döneminde en çok östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak hastanın dişetlerinde hamilelik gingivitisi adı verilen dişeti rahatsızlığı görülmektedir. Hamileliğin erken safhalarında dişetlerinde şişlikler,kızarıklıklar gözlenebilir.Bu şekilde dişeti çok hassas ve kolay kanar. Hamilelik gingivitisi genellikle gebeliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar,doğumdan sonra geriler.Günlük düzenli ağız diş bakımı yapmayan kişilerde oluşan ve dişeti enfeksiyonuna neden olan bakteri plağı ya da diştaşı gibi etkenler hamilelik gingivitisi tablosunu daha ciddi boyutlara taşıyabilmektedir.

  Kısaca özetlemek gerekirse hamilelik öncesi diş ile igili dolgu , kanal tedavisi veya dişeti bakımı gibi tedaviler yapılmalıdır. Ve hem hamilelik öncesi hem de hamilelik boyunca hasta ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmemelidir........ Hamile bayanın hem kendisi hem de doğacak bebeğinin sağlığı için bu söylediklerimi dikkate alınmasını temenni ediyorum.......