Özel Cihangir Hastanesinde Safra Kesesinde 100’den Fazla Taş Tespit Edilen Hasta, Kapalı Yöntem Ameliyatla Sağlığına Kavuştu-
İnegöl’de yeni açılan ve halkımıza kendisini hızla sevdiren Özel Cihangir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Şaykol, kendisine muayene olmaya gelen hasta Nesrin Sevinç’in, yapılan gerekli tetkikler sonucunda safra kesesinde çok sayıda iltihaplı safra kesesi taşı olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
Hastaya, laparoskopik (kapalı-neştersiz) yöntemle safra kesesi ameliyatı yaptıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Şaykol, yüzden fazla irili ufaklı taşın sebep olduğu iltihaplı safra kesesini, başarıyla tamamlanan ameliyatla çıkardıklarını söyledi.
“Safra kesesi taşı saptanan her hasta ameliyat olmak zorunda mı? Hiç bir şikayete yol açmayan bu taşların alınması gerekir mi?” sorusunu cevaplandıran Op. Dr. Volkan Şaykol, “Günümüz koşullarında tıbbi platformda da tartışmalara yol açan bu konu, gelişmiş teknolojinin ameliyatlarda kullanılmasıyla gündeme gelmiştir. Bugün için laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan safra kesesi taşı ameliyatı, eski (açık) yönteme göre çok bariz avantajlar getirdiği için, şikâyete yol açmayan safra kesesi taşlarının ameliyatlarında artış olmuştur. Şöyle ki, bundan 10-15 yıl önce açık ameliyatın sıklıkla uygulandığı dönemde, hastaların safra kesesi taşı ile ilgili bir yakınması yoksa veya yakınması olmasa bile, safra kesesinin alınmasını gerektirecek ‘Şeker Hastalığı’, ‘Kan Hastalığı’ gibi başka bir hastalığı yoksa, ameliyat etmiyorduk. Çünkü, hastaya ameliyatla verdiğimiz eziyetle, ameliyat yapmadığımız durumda hiçbir yakınma oluşturmamış safra kesesi taşının, hastaya eziyet verme riskini karşılaştırdığımızda, taş sorun açıncaya kadar beklemek daha doğru bir yaklaşım diye düşünüyorduk. Ancak teknolojiyle beraber kapalı ameliyat günlük tedavimize girdikten sonra görüşler değişmeye başladı. Kapalı ameliyatla hasta 1 gün içinde taburcu edilebilmekte, ameliyat günü yemek yemeye başlayabilmekte ve 2 gün içinde günlük yaşantısına dönebilecek, banyosunu yapabilecek konfora kavuşabilmekte. Bu avantajlar yani hastaya verdiğimiz zarar-yarar dengesinin değişmesi, henüz tehlike oluşturmamış safra kesesi taşlarının ilerde sorun oluşturma ihtimaline karşı ameliyatını gündeme getirmiştir. Bunda, sorun oluşturmuş bir safra kesesinin kapalı ameliyatla tedavisindeki güçlüklerin de katkıda bulunduğu düşünülebilir. Nihayetinde bugün için şikayet oluşturmayan safra kesesi taşları için, hastalıkla ilgili bilgileri ve ameliyat bilgilerini hastaya sunmak ve son seçimi hastaya bırakmak gerektiği düşüncesindeyim. Yakınma veya sorun oluşturan safra kesesi taşlarında, zaten geçmişte de olduğu gibi ameliyat kararı verilecektir. Sonuç olarak hasta, şikayet oluşturmayan safra kesesi taşlarının hayatı boyunca ciddi bir sorun oluşturmadan durabileceği gibi, yoğun bakımlarda hayati ciddiyette bir sorun oluşturabileceğini de bilip, ameliyat olup olmama tercihini kendi yapmalıdır düşüncesindeyim” dedi.
Kapalı safra kesesi ameliyatı olarak sağlığına kavuşan Nesrin Sevinç ise, Özel Cihangir Hastanesi’nde Op. Dr. Volkan Şaykol’un tecrübesine güvenerek, kapalı yöntemle ameliyat olmayı kabul ettim. Lüks otel konforunda böyle güzel bir hastaneyi İnegöl’ümüze kazandıranlara ve ameliyatımı başarıyla gerçekleştiren Op. Dr. Volkan Şaykol’a, ayrıca güler yüzlü, sefkatli yaklaşımlarından dolayı Özel Cihangir Hastanesinin tüm personeline teşekkür ederim” dedi.