- Yıldız burunlu köstebekler, suda ve karada yaşarlar. Burunlarının üzerinde, yapısında 22 tane dokunaç bulunan bir uzantı bulunur.
- Kıvrımlı ve uzun burun yapısının koku alma ile bir ilgisi yoktur, köstebeklere eşsiz bir algılama hissi verir. Bu sayede yollarını rahatlıkla bulabilirler.
- Beslenme kaynakları olan böcekleri ve solucanları, ortalama 230 milisaniye gibi bir sürede tespit edebilir. Bu süre, ortalama bir sürücünün kırmızı ışığa tepki verme süresinden tam 3 kat daha hızlıdır.
- Fırında patatese benzer yapıdaki bu hayvanlar, en hızlı beslenen memeli olarak Guinnes Rekorlar Kitabında yerini çoktan ayırttı.
- En tanınmış türleri yıldız burunlu köstebek olsa da, dünyamızın Kuzey yarımküresinde birçok yere yayılmış halde 20 den fazla köstebek cinsi bulunur.
- Kuzey Amerika’da yaşayan Doğu Köstebekleri, yeraltında hayatta kalmanın benzersiz bir yolunu bulmuş. Şaşıracaksınız ancak karbondioksit dolu (neredeyse sıfır oksijen) bir ortamda yaşamanın bir yolunu geliştirmişler.
- Buna benzer koşullarda yaşayan diğer memeliler tipik olarak oksijen afinitesi adı verilen şeye sahiptir.
- Doğu köstebeklerinde ise oksijen afinitesi düşüktür ve bunun yerine, kan proteinleri oksijeni kaslara ve diğer dokulara kolayca saldığı için az miktarda oksijenle idare edebiliyorlar.
- Belki de en ilginç madde, köstebeklerin çoğunun cinsiyetini sadece cinsel organına bakarak anlamak mümkün değil. Bazı köstebek türlerinin dişileri, erkeklerdeki gibi cinsel organlara sahipken; bazı türlerin erkeklerinde ise penis iç organdır.
- Köstebek olmadığı halde, köstebek olarak adlandırılan birçok memeli bulunur. Köstebek fareleri bunun en büyük örneğidir.
- Diğer kemirgenlerden yaklaşık 100 yıllık bir evrimle ayrılan köstebekler, Talpidae ailesindendir. Günümüzde yaşayan en yakın evrimsel akrabaları ise kirpi ve farelerdir.
Kaynak: Haber merkezi