Rahman ve Rahim olan Allahın adı ile..

Rahman ve Rahim olan Allahın adı ile..
1- Biz O’nu (Kur’an-ı) Kadir Gecesinde indirdik. 2- Bilirmisin nedir Kadir Gecesi? 3- Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır.  4- O gece melekler ve  ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. 5- O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (Kadir suresi)
Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olup iniş sırasına göre 25. suredir. Görüldüğü gibi beş ayettir. Elimizdeki kaynaklarda Mekke’de indiği bildirilmektedir. Fakat Medine de indiğini söyleyenler de vardır. Uslup olarak Mekki sureleri çağrıştırmaktadır. Ancak Hz.Aişe ve diğer sahabelerin bu gece ile ilgili Rasülüllah’a sordukları surular, ya Medine de indiğini ve ya bu günkü yoğunlukta ta o dönemde kutlandığını gösterir.
Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında indirilmeye başlandığı Bakara suresi 185. ayetinde ifade edilmektedir. Rasü-lü Ekeren (as) efendimize “Alak” suresinin ilk beş ayetinin Hira mağarasında Ramazan ayında indirildiği bu sureden açıkça anlaşılmaktadır. (Yaratan Rabbinin adı ile oku! O insanı ‘alak’ tan yarattı. Oku senin Rabbin en cömert olandır….) Yani Kur’an-ı Kerim bazılarının dediği gi-bi toptan bu gecede indirilmemiş, indirilmeye başlanmıştır.
Bu Kadr suresi üzerinde ve Kadir Gecesi hakkında çok şey söylenmiştir. Bu surenin ilk sözcüğü olan ve Kur’an’da çok geçen “İnna-biz” kelimesinden başlayalım. Daima sorulmuştur Kur’an’da Yüce Allah neden ‘ben’ demiyor da, çoğul zamiri olarak ’biz’ diyor? Bu ve buna benzer ifadeler büyüklük ifade eder. Padişahlar çoğunlukla kendilerinden ‘biz’ diye söz ederler. Bu gibi durumlarda anlatıl- mak istenen çokluk değil ULUluktur. Çünkü en büyük Padişah, en büyük kral Allah (cc) dır.
KADR: Değer, şan, şöhret, takdir bir şeyin değerine uygun manalarına gelir. Kur’an’ın indirilmesi ile ilgili DU-HAN (44) suresinin ilk ayetlerinde de bahsedilir (Apaçık olan Kur’an’a andolsunki biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarıcıyız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir..)
Kur’an hükümlerinin birbiri ardınca ayrı ayrı, çeşit çeşit bu gece de indirilmeye başlaması kast edilmiştir.
Kur’an tabiri kitabın tamamına denildiği gibi her ayeti-ne de denir. Çünkü her ayet bir okumadır. Kadir Gecesi Kur’an ayetlerinin ilk inmeye başladığı gece olduğundan tarihte bir defa olmuştur, her yıl tekrarlanmaz. Buna göre o ilk geceden sonra kutlanan geceler asıl Kadir Gecesi değil, o gecenin yıl dönümü ve hatırasını anmadır. (Yüce K.Çağdaş T. 11/22)
Ancak Hz. Aişe’nin; Ya Rasülellah! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim diye sorması, Rasülüllahında ona cevap vermesi bu görüşe terstir. Buna göre her yıl Ka-dir Gecesi vardır demektir.
Hz. Aişe (ra); Ey Allah’ın elçisi, dedim, Kadir Gecesine rastlarsam ne diye dua edeyim? Buyurdu ki; “Allah’ım sen affedicisin, affı seversin beni affet..” (İbi Mace Dua 5)
Anlatacağımız diğer  Hadisi Şerifler de bu görüşü destekler. Ekseri din alimleri de bu görüştedirler.
Kadir Gecesi ne zamandır,Ramazanın hangi günüdür?
Kadir Gecesi denilince üzerinde en çok tartışılan konu, Kadir Gecesinin hangi gün olduğu meselesi olmuştur. Kur’an’da bununla ilgili bir işret olmadığı gibi Hz.Peygamberin (as) Hadisi Şeriflerinde de bir netlik bulunmamaktadır. Yarınki yazımızda bu konudaki bilgileri ve Kadir Gece- sinde ne yapılmalı onları anlatacağız.       (Devam edecek)