KADİR Gecesinin hangi gece olduğuna dair tefsirlerde bir çok rivayet vardır. Ancak Bakara süresindeki 185. ayette Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği kesin biçimde ifade buyrulmuştur.

KADİR Gecesinin hangi gece olduğuna dair tefsirlerde bir çok rivayet vardır. Ancak Bakara süresindeki 185. ayette Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği kesin biçimde ifade buyrulmuştur. Kadir suresinde ve Duhan suresinde de, Kur’an’ın mübarek bir gecede indirildiği açıklandığına göre Kadir Gecesi kesinlikle Ramazan ayı içerisinde bulunmaktadır. Fakat bunun hangi gece olduğu kesin ve kat’i biçimde belli değildir.
İmam Şafi ve ibn Cezzi gibi alimler Ramazanın 21. veya 23. gece olduğu görüşündedirler. Sahabeden Ebu Said el-Hudri (ra) Hz.Peygamberin (as) şunu rivayet etmiştir.
 “Allah Rasülü (as) Ramzanın orta sonunda itikafa girerdi. Bir sene yine itikafa girdi, sabahında itikaftan çıkaca-ğı yirmibirinci gece olunca şöyle dedi: “Benimle itikafa giren son on günde de itikafa girsin. Çünkü o gece –Yani kadir Gecesi- bana gösterildi, sonra unutturuldum. O gecenin sabahında su ile çamur arasında secde ettiğimi rü’yamda gördüm. Onu son on günde arayın, teklerde arayın…”
O gece yağmur yağmaya başladı. Tavanı hurma dalla-rı ile örtülü Mescit damlamaya başladı. Yirmi birinci gece sabahı gözlerim Allah Rasülünün alnında-burnunun ucun-da- su ve çamur izini gördüm. (Buhari itikaf 1)
Ebu Zerri’l-Gifariden de şöyle rivayet edilmiştir: Kadir Gece-sini Ramazanın son on gününde arayınız. (F.Rabbani 10/261)
“Ubade İbn es-Samit de şöyle demiştir: Hz. Peygamber (as) Kadir Gecesini bize bildirmek için geldi. O sırada iki kişi kavga etti. Allah’ın Elçisi; Size Kadir Gecesini bildirmek üzere çıktım. İki kişinin kavga ettiğini görünce o bilgi kalbimden silindi, kaldırıldı. Herhalde bu hakkınızda daha hayırlıdır. Onu son onun dokuzunda (29) yahut yedisinde ( 27) yahut beşinde (25) arayınız “ buyurdu. (aynı yer)
Bu rivayetlerden de anlaşılacağı gibi Kadir Gecesinin Ramazanın son on günü içinde olduğu ancak hangi gün olduğu kesin belli değildir.
Ancak asırlardan beri bütün ümmet yirmiyedinci gece ile ilgili rivayetleri esas alarak Kadir Gecesi’nin Ramazanın 27. gecesinde olduğunda ittifak etmiş vaziyettedir. Bunda da bir hikmet vardır. Allah kullarının zannını boşa çıkarmaz.
Hz. Peyganber(AS) kırk yaşına gelince Hira mağarasına çekilerek orada sayılı günler inzivada geçirmesi İslam inkılabının burada gelen vahıylerle başlaması ve o gecelerden birisininde KADİR Gecesi olması bizim için çok muhteşem bir olaydır. Çünkü mübarek Kur’an’ın beyanına göre, “Bin aydan hayırlı bir gece” ancak bu ümmete nasip olmuş Allah’ın bir lutfu keremidir. (Kur’anın Çağdaş Tefsiri 10/25)
Allah Rasülünün hayatında bulunan bu ve benzeri ilahi tecellilerdeki belirsizlikler de Ümmeti daima uyanık ve hazırlıklı olması bakımından bir ikaz ve işaret olsa gerektir.
Kadir Gecesinde ne yapmalı:
Hz. Peygamber (as) hiçbir mübarek gecede ve Kadir Gecesi’nde belli bir ibadet bize önermemişdir. Yalnız Müminlerin annesi Hz.Aişe; “Ya Rasülullah Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim” dediğinde: “Yarabbi sen affedicisin, affı seversin beni affet..” şeklinde çok güzel bir dua öğretmiştir. Her Mü’min  gayet kolay olan bu duayı yapabilir.
Başka bir Hadis-i Şerifte de Allah Rasülü (as). “Yarabbi beni afet, bana rahmet et, merhamet et..” diyen birisine, “Allah’ın rahmetini daralttın, beni ve bütün Mü’minleri de”  diye ikazda bulunmuştur. Onun için dualarımızda hem kendimiz hem de bütün Mü’min kardeşlerimiz için, dünya Müslümanları için dua etmeliyiz.
RABBENA ATİNA FİDDÜNYA HASENETEN VE FİLAHİRETİ HASENETEN VE GINA AZABENNAR. RABBENAĞFİRLİ VELİVALİDEYYE BELİL MÜ’MİNİNE YEVMEYE- GUMUL HİSAB. (Bakara 201-İbrahim 41)
Kadir Geceniz mübarek olsun. Her geceniz Kadir Gecesi gibi olsun…Aminnn