Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın koordinesiyle düzenlenen 2023-2024 yılı KYK yurt başvuruları başladı. Binlerce üniversite öğrencisinin konaklama ihtiyacını karşılayacak olan KYK yurtları için başvuru süreci Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın bugün saat 10.15'te yaptığı basın açıklamasının ardından resmen başladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunun merak ettiği konuları açıkladı.

Bakan Bak, üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte KYK yurt başvurularının da başladığını duyurdu. "Üniversite kayıtları dün itibariyle başladı. Bu bağlamda yurt başvuruları sürecini de başlatmış bulunuyoruz. Başvurular 2 Eylül tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. Tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, yerleştirme işlemleri adil, şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilecektir. Herhangi bir kuşkuya mahal verilmeyecektir." şeklinde konuştu.

KENDİLERİNE EN YAKIN YURDA YERLEŞTİRİLECEKLER

Bakan Bak, yurtların toplam 950 bin yatak kapasitesiyle hizmet vereceğini belirterek, "Yurt başvuruları, 12 analiz kurulu tarafından değerlendirilecektir. Başvurusu geçerli kabul edilen öğrenciler, gelir düzeyi, akademik başarı ve sosyal durum gibi kriterlere göre dijital platformda puan alacaklar. Bu puanlama sonucunda sıralama yapılacak ve öğrenciler, kendilerine en yakın yurda yerleştirilecekler." dedi.

Bu yıl öncelik grubuna evleri orta ve ağır hasarlı olan öğrencilerin de dahil edildiğini söyleyen Bakan Bak, "Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bu süreci kötüye kullanmaya çalışan kişilere itibar etmemenizi ve devletimize güvenmenizi öneriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, gençleri 22 yıldır odak noktasına koyan bir hizmet anlayışıyla çalışıyoruz. Yurt başvurularının hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK 

Yurt başvurularının nasıl yapılabileceği hakkında bilgi veren Bakan Bak, "Yurt başvuruları, ÖSYM yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasının ardından e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilecektir." dedi.

KYK yurt başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle e-Devlet şifresine sahip olmayan öğrenciler, kimlikleriyle birlikte PTT şubelerine başvurarak e-Devlet şifresi alabilirler ya da internet bankacılığı, e-imza, mobil imza veya T.C. kimlik kartı gibi diğer e-Devlet giriş yöntemlerini kullanabilirler.

YURT ÜCRETLERİ 

2023-2024 yılı KYK yurt ücretleri farklı tiplere göre belirlenmektedir. Yurt tipleri, odanın büyüklüğü, kişi sayısı ve içerdiği özelliklere göre ayrılmaktadır. En uygun fiyatlı yurt Tip 1 olarak bilinirken, en yüksek ücretli seçenek Tip 6 olarak karşımıza çıkmaktadır. Aylık ücretler ise şu şekildedir: Tip 1 için 345 TL, Tip 2 için 405 TL, Tip 3 için 480 TL, Tip 5 için 510 TL ve Tip 6 için 570 TL.

KYK yurtlarından ücretsiz olarak faydalanabilecek olan gruplar ise şunlardır:

  • Şehitlerin eşleri ve çocukları, eğer çocukları yoksa bekar kardeşleri,
  • Gaziler ve gazi çocukları,
  • Anne ve babası hayatta olmayan, 25 yaşını geçmemiş öğrenciler,
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak lise ve dengi öğrenimlerini tamamlayanlar,
  • Devlet koruması altında bulunanlar.

Bu kapsamdaki öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptirler.

Editör: Berfe KURT