İnegöl’de sağlık hizmetlerine yeni bir anlayış getirme inancıyla hizmete giren Özel Cihangir Hastanesi’nde, Kanser Haftası kapsamında “Kanserden Değil, Geç Kalmaktan Kork” sloganıyla çalışma başlatıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Şaykol, özellikle meme ve bağırsak kanserlerine özel yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Sağlık Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre, Kanserin tüm dünyada artış gösteren bir hastalık olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Şaykol, “Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken, bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Hastalığın sosyal yükü ve iş gücü kayıpları ile beraber ortaya çıkacak ekonomik kayıplar da düşünüldüğünde, önümüzdeki yıllar içerisinde gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın daha da belirginleşeceği tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kanserde görülen artışın temel üç sebebi, yaşlı nüfusun artışı, sigara (tütün) kullanımı ve obezite salgınıdır” dedi.
Kanserin sadece pahalı ilaç ve benzeri tedaviler ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık olmadığını ifade eden Op. Dr. Şaykol, “Ancak iki durumun altını çizerek söylemek gerekir ki, bunlardan birincisi önlenebilir bir hastalık olması, diğeri erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olmasıdır. Biz sağlıkçılara düşen, ya bu hastalığı önlemek ya da erken evrede yakalayarak tedavi etmektir. Bunun için hastalarımıza, önlem için sigarayı bırakma, zayıflama gibi konularda yardımcı olurken, yaptığımız tarama testleriyle de kanseri erken teşhisle tanıyıp, ona göre tedavisini yapmaktır. Kanser kontrolünde başarılı olan ülkeler incelendiğinde, kanserle mücadelenin uzun dönemde başarı göstereceği, özellikle sigara, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınması gerekliliği, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde de toplumun tamamını kapsayan tarama programlarının uygulanması göze çarpmaktadır” diye konuştu.
Türkiye kanser haritası incelendiğinde, her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser olgusunun teşhis edildiğine işaret eden Op. Dr. Şaykol, erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğünü, bölgeler ve şehirler arasında kanser sıklığı konusunda belirgin bir farkın söz konusu olmadığını söyledi.
Kanser sıklığını artıran ve yaşam süresini kısaltan bir hastalık olan Obezite ile mücadeleyi, öncelikli hedefleri arasına alan Özel Cihangir Hastanesinin, ayrıca ‘Kanser Haftası’ sebebiyle, genel cerrahi polikliniğine yapılan başvurularda, meme ve barsak kanserleri için yapılacak tarama testlerinden ilave ücret talep etmeme kararı alındığını kaydeden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Şaykol, “Başlatmış olduğumuz tarama, Kanser Haftası süresince 6 Nisan 2013 Cumartesi gününe kadar geçerlidir” dedi.