Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte havaların soğuması, orta yaş ve üzerindeki bireylerde kollarda, bacaklarda, karın çevresinde ve sırt bölgesinde deri kuruluğunda artış ve geceleri şiddetli kaşıntı sorunlarına yol açabileceğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, "Deri kuruluğu tedavi edilmediği sürece kaşıntıyı önleyen ilaçlar etkili olmayacaktır. Kuruyan bölgeleri düzenli olarak nemlendirici kremlerle beslemek, deri kuruluğunu gidermenin en iyi yoludur. Sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınılmalı, cilt fazla keselenmemeli ve banyodan sonra vücut mutlaka nemlendirilmelidir. Ayrıca saçlı deri, yüz, dış kulak yolu ve kulak arkası gibi bölgelerde görülen egzama türleri, bu alanlarda kızarıklık, kabuklanma ve kaşıntıya neden olabilir. Kış aylarında soğuk hava, azalan güneş ışınları ve artan stres, bu durumun alevlenmesine yol açabilir. Soğuk rüzgârdan korunmak ve dermatologların önerdiği hafif yağlı nemlendiricileri düzenli kullanmak önemlidir" dedi.
Sedef hastalığının ömür boyu süren bir deri rahatsızlığı olduğunu vurgulayan Bostancı, "Bu hastalık vücudun herhangi bir bölümünde veya yaygın olarak kuruluk ve kabuklanmalarla kendini gösterebilir. Yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle iyileşme eğiliminde olan hastalık, kış aylarında azalan güneş ışınları ve artan stres seviyeleri nedeniyle alevlenme gösterebilir. Kışın güneşli havalarda güneş ışığından faydalanmak önemlidir. Stresi azaltmak için açık havada yürüyüş ve spor yapmak faydalıdır. Belirtilerin arttığı durumlarda bir dermatologdan yardım almak önemlidir. Ayrıca, soğuk hava ve su, elde tahriş egzamalarını tetikleyebilir. Eller soğuk hava ve sudan korunmalı, soğuk suyla yıkanmamalı ve bulaşık yıkanırken pamuk astarlı eldiven kullanılmalıdır. Su temasından sonra mutlaka nemlendirici kremler uygulanmalıdır. Yıkama sırasında gliserinli sabunlar veya sabun içermeyen ürünler tercih edilmelidir" diye ekledi.
Soğuğa bağlı kurdeşenin, özellikle soğuk su, hava ve buz gibi maddelerle temas sonucunda deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarıklıklarla seyrettiğini ifade eden Bostancı, "Tedavi için soğuktan korunmak ve bazı alerji ilaçları kullanmak gerekir. Kış aylarında soğuğa maruz kalma, el, ayak, burun ve kulak kepçesi gibi uç bölgelerde kaşıntılı, ağrılı kızarıklıklara neden olabilir. Bu belirtiler kış boyunca devam edebilir. Bu nedenle, kış aylarında eller, ayaklar, burun ve kulaklar soğuktan iyi korunmalıdır. Tedavi için mutlaka bir dermatolog ile iletişime geçilmelidir" dedi.