Sokakta satılan çiğ sütün satışına dair usul ve esasları belirleyen kriterler Resmi Gazete´de yayımlandı. Buna göre, çiğ süt marketlerde ve bakkallarda satılabilecek. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Cetizli, resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren uygulamada başarılı olunamayacağının altını çizerek, “Süt üretimini bitirmek istiyorlarsa bizde bunu bilelim” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dünkü Resmi Gazete´de yayımlanan tebliğe göre, çiğ süt sağımdan itibaren 24 saat içerisinde tüketiciye ulaştırılacak ve 48 saat içerisinde tüketimi sağlanacak.
SOKAKTA SATILAN SÜTLERE KARŞIYIZ
Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Cetizli, “Sokakta süt satışı ile alakalı kriterler konusunda birlik olarak 8-10 sene önce çalışma başlatmıştık. Ancak süt satışı yapanlardan tepki almıştık. Bakanlığımızda aldığı kararın arkasında durmamıştı. Durum hasıl olunca yavaş yavaş işleme geçmeye başladı. Biz birlik olarak sokakta satılan sütlere karşıyız. Ama nasıl? Plastik bidonlar, şişe camlar içerisinde sokaklarda satılan sütlere karşıydık. Onun için çalışmalar başlattık. Soğutma tankları konuldu. Bu sisteme her yerde geçilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Ama vatandaşımıza da anlatamadık. Satan kadar alanda suçlu. Perşembe, Cumartesi ve Pazartesi günlerinde kurulan pazarlarda plastik bidonun içerisinde öğlen sıcağı olmasına rağmen süt satışı yapılıyordu. Bu sütün dayanması için sütün içerisine çamaşır sodası veya karbonat atılıyordu. Bu süt satışlarına izin verilmemeli. Köyde üreticim o sütü inekten sağdığında pazarlamak zorunda. Bakanlığın önce hayvancılıkta girdi maliyetlerini aşağıya çekmesi lazım. Bu gün süt üreten köylüm, 55 liraya yem alacak, elektrik ve su parasında indirim yok, 1.2 liraya sütü satacak, hayvan bakacak. Bu ülkede bu mümkün değil” dedi.
SÜT ÜRETİMİNİ BİTİRMEK İSTİYORLARSA BİZDE BUNU BİLELİM
Bugün bir bardak çay bir lira olmuş. 50 gram gelmeyen çaya 1 lira veriyoruz. Suyun litresi bile bir lira. Çeşmeden içilen sudan bile süt daha ucuz. Bu yem fiyatları geri çekilmediği, yem desteklemeleri olmadığı sürece bu sütler bu sokaklarda satılır. Buna kimsenin engel olabileceğini zannetmiyorum. Köylümüz bu konuda zor durumda. Bunu dikkate almaları gerekir. Çözüm önce sütün değer kazanmasıdır. Süt değer kazandığı zaman vatandaşımız gelip sokaklarda süt satmaya uğraşmaz. Benim üreticim bu kadar cahil değil, mecburiyetten gelip sokaklarda satıyor. Aksi takdirde, sadece markette satılır ibaresi burada uygulanamaz. Üreticinin verebileceği işletme Bursa´da bir tane var. O da Karacabey´de. Vatandaş sütünü oraya nasıl götürecek. Hayvancılığı, süt üretimini bitirmek istiyorlarsa bizde bunu bilelim. Bakanlığa yeniden gidip bu durumu anlatacağım. Mahalle sütünün biteceğini düşünemiyorum. Marketlerde satılabilir, ancak soğutma tankı içerisinde özel kaplarda satışı yapılabilir. Bu şekilde olunca süt tekelleşecek ve fiyat artışı olacak. Soğutma zincirinden geçmeyen sütleri sanayiciler alamayacak duruma gelinecek. Önce zemin hazırlanmalı. Hayvancılık şartları Türkiye´de bunun için elverişli değil. Biz bir Avrupa olana kadar çok fırın ekmek yememiz lazım” ifadelerini kullandı.
SÜT TOZU İTHAL EDER HALE GELİRİZ
Bu şekilde devam ederse Türkiye´nin süt tozu ithal eder hale geleceğini iddia eden Cetizli, “Süt tozunu ithal ettiğimiz de, artık süt hiç satılmayacak korkumuz bile var” dedi.