Kekemeliğin kesin nedenleri üzerine yapılan araştırmalar hala devam etmekle genel ve çevresel faktörlerin rol oynayabileceği öne sürülmektedir. Çakmak Erdem Hastahanesi Dil ve Konuşma Terapist Yaren Çomak, “Kekemelik, genetik bir yatkınlık ile başlayabilir, ancak çevresel etmenlerinde göz ardı etmemek gerekir. Bu durumdan yola çıkarak çocukların üzüldü veya korktu diye kekeme olmadığı sonucuna ulaşabiliriz. Genel yatkınlıkların olabileceği ile duygusal durumlar tetikleyici mekanizma olabilir” açıklaması yaptı. Önemli olan, kekemeliğin duygusal durumlarla doğrudan ilişkili olmadığıdır; ancak stres ve kaygı gibi durumlar, mevcut durumu tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

Kekemelik, bir hastalık değil, bir akıcılık bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, kekemeliği olan bireylerin değerlendirilmesi ve terapi sürecinin alanında uzman dil ve konuşma terapistleri tarafından gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Dil ve Konuşma Terapisti Yaren Çomak, terapi sürecinin bireylerin iletişim becerilerini geliştirmeyi, kendine güvenlerini artırmayı ve sosyal yaşamda daha aktif bir şekilde yer alabilmelerini sağlamayı hedeflediğini vurguladı.

“Sakin ol”, “nefes al” ya da “heyecanlanma” gibi ifadeler kullanmayın

Kekemelikle ilgili toplumda yaygın olan yanlış anlamalar, kekemeliğe sahip bireylerin sosyal hayatta daha fazla zorluk çekmesine yol açabiliyor. Örneğin, kekemelik zeka ile bağlantılı değildir, bulaşıcı değildir ve taklit yoluyla öğrenilmez. Terapist Yaren Çomak, kekemeliği olan bireylere destek verirken “sakin ol”, “nefes al” ya da “heyecanlanma” gibi ifadeler yerine, onları dikkatlice dinlemenin, göz teması kurmanın ve cümlelerini tamamlamamanın daha etkili bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

“Profesyonel ve doğru kişiden hizmet almak, bu süreçte önemli bir adımdır”

Yaren Çomak, kekemelikle ilgili değerlendirme ve terapi hizmetleri almak isteyen kişilerin bir dil ve konuşma terapist ne başvurmalarını öneriyor. “Profesyonel ve doğru kişiden hizmet almak, bu süreçte önemli bir adımdır ve unutulmamalıdır ki yalnız değilsiniz” dedi.

Yaren Çomak son olarak şu öneride bulundu:

“Kekemelik konusunda toplumsal bilinci araştırmak için herkesin üzerine düşen görevler vardır. Eğitim kurumları, iş yerleri ve sosyal çevreler, kekemelikle ilgili bilinçlenmeyi teşvik eden programlar düzenleyerek kekemeliğe sahip bireylerin daha destekleyici ve refah düzeyini arttırıcı bir ortamda yaşamalarını sağlayabilir.”

Kaynak: İHA