Ortalama 4 ila 5 metre boy ve 1.5 tonluk bir ağırlığa sahip olan deniz gergedanları, boyu 3 metreye ulaşabilen boynuzlarıyla dikkat çekiyor. Yapılan araştırma, bunun bir boynuz değil; deniz gergedanının dişi olduğunu ortaya çıkardı. 7-8 kiloluk bir diş düşünün… 

Deniz gergedanının sahip olduğu bu devasa dişin işlevi hakkında birçok farklı iddia ortaya atıldı. Rakiplerine karşı gösteriş, buz delme ve avlanma için kullanıldığı düşünceleri uzun süre tartışıldı. Yakın zamanda yapılan araştırmalar ise dişin işlevinin bu maddelerden hiçbiri olmadığını, içinde bulunan sinir hücreleri yardımıyla duyu organı görevi üstlendiğini ortaya çıkardı. 

Deniz Gergedanlarının Yaşam Alanları ve Beslenmesi

Kuzey Kutbu civarlarında yaşarlar; karides, morina ve kalamar gibi nispeten küçük canlılarla beslenirler. İletişim için ıslık gibi yolları tercih ederler, ancak iletişimde kullandıkları yolların ne anlama geldiği ile ilgili henüz pek bir şey bilinmiyor. 

Bazı özelliklerini de maddeleyecek olursak;

  • Deniz gergedanları genelde tek boynuzludur, nadir de olsa ikinci bir boynuza sahip oldukları da görülmüştür.
  • 1500-2000 metreyi bulan derinliklere inebilirler, memelilerin büyük bir çoğunluğu bu seviyelere inemez. 
  • Genelde 20 kişiyi geçmeyen gruplar halinde dolansalar da, özellikle yaz mevsimlerinde 250 ile 1000 kişilik gruplar oluşturabilirler. 
  • Günümüzdeki mevcut sayılarının 30.000 ila 45.000 adet olduğu tahmin ediliyor. 
  • Uzun boynuzlarının bakımı-temizlemesi için başka bir deniz gergedanına ihtiyaç duyarlar. 
  • Tek boynuzlu balina adıyla da bilinir. 
Kaynak: Haber merkezi