Halo Etkisi Nedir

Halo etkisi ne demek sorusunu en net şekilde anlatabilmek için sizler için bir örnek hazırladık. Diyelim ki iş yerindesiniz ve patronunuz size iş arkadaşınız Deniz’in yaklaşan bir proje için iyi bir ekip lideri olup olmayacağı konusunda fikrinizi soruyor. Deniz’i iyi tanımıyorsun, ama Deniz’i uzun ve çekici biri olarak görüyorsunuz. Yani, otomatik olarak evet diyorsunuz.

Bunun nedeni, Deniz’in görünüşü hakkındaki olumlu düşüncelerinizin, diğer olumlu terimlerle onun hakkında nasıl düşündüğünüzü etkilemesidir. Deniz’in gerçekten iyi bir takım lideri olup olmayacağını gerçekten bilmemenize rağmen bilinçaltınızda bu fikirleri oluşturuyorsunuz.

Hepiniz ilk izlenimlerin önemli olduğunu duydunuz. Yukarıdaki örnek, Halo etkisinin nasıl çalıştığını göstermektedir. Bu, başka bir kişi veya şey hakkında bildiğiniz tek bir özelliğe dayalı olarak akıl yürütmedeki bir hatayı tanımlayan bir psikoloji terimidir.

Bu, başka bir kişinin lehine olumlu veya olumsuz çalışabilir ve birden çok durumda geçerli olabilir. Özetle, bir kişinin algılanan olumsuz ya da olumlu özelliği, aynı kişi hakkındaki genel bir izlenim oluşturmanıza neden olur.

Bu yazımızda sizlerle başkaları hakkında nasıl fikir oluşturduğunuzu daha iyi anlamanız için yapmanız gerekenleri paylaşıyoruz. Bu makalenin sonuna geldiğinizde öğrendiklerinizle düşünme alışkanlıklarınızı değiştirebilir ve başkalarına yanlış bilgilendirilmiş yargılarda bulunmadan daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.

Halo Etkisi Ne Demek – Tarihçesi

“Hale etkisi” terimi 1920’de Amerikalı psikolog Edward L. Thorndike tarafından icat edildi. Bu keşif, Thorndike’ın askeri görevliler arasında astları sıralayan deneyleri sırasındaki gözlemlerine dayanıyor.

Memurlar astlarıyla iletişim kurmadan önce, Thorndike, üstlerinin onları karakter özelliklerine göre sıralandırmasını sağladı. Bunlar arasında liderlik yeteneği ve zeka vardı.

Sonuçlara dayanarak Thorndike, memurlar tarafından oluşturulan olumlu ve olumsuz özelliklerin, fiziksel izlenimlerle ilgisi olmayan özelliklere dayandığını belirtti.

Örneğin, uzun boylu ve çekici bir ast, en zeki olarak algılandı. Ayrıca genel olarak diğerlerinden “daha iyi” olarak derecelendirildi. Böylece Thorndike, başka bir kişinin karakterine ilişkin genel izlenimlerimizi belirlemede fiziksel görünümün diğer her şeyden daha etkili olduğunu buldu.

Teoride Hale Etkisi

Thorndike’ın teorisinin genel temeli, insanların ilgisiz bir özelliğe dayanarak birinin kişiliği veya özellikleri hakkında genel bir izlenim yaratma eğiliminde olmasıdır. Bu, olumlu veya olumsuz algılara neden olabilir. Her iki durumda da, bu tür öznel yargı, kişinin diğer özellikleri hakkında eleştirel düşünme yeteneğiniz üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Thorndike’nin çalışması başka bir psikolog Solomon Asch tarafından detaylandırıldı. İnsanların başkaları hakkında fikir veya sıfat oluşturma şeklinin büyük ölçüde ilk izlenime bağlı olduğunu teorileştirdi.

Bu nedenle, birisi hakkında olumlu bir ilk izlenim, onun becerileri ve yetenekleri hakkında olumlu varsayımlar yaptığınız anlamına gelebilir. Olumsuz bir ilk izlenim, yanlış bir şekilde bir kişinin tembellik veya ilgisizlik gibi olumsuz niteliklere sahip olduğunu varsaymanız anlamına gelebilir.

Günlük Hayatta Halo Etkisi

Halo etkisi sizin için yeni bir terim olsa da, günlük yaşamınızın hemen hemen her alanında mevcuttur. Bunlar aşağıdakileri içeren durumlardır:

  • Çekicilik
  • İşyerin
  • Okul
  • Pazarlama kampanyalarına nasıl yanıt verdiğiniz
  • Tıp ve sağlık

Bu örneklerin her birinde Halo etkisinin nasıl ortaya çıkabileceği hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Çekicilik

Hale etkisi öncelikle ilk izlenimlere ve fiziksel görünüme dayandığından, teorinin diğer insanlara karşı çekiciliğimizi etkileyebileceği mantıklıdır.

Örneğin, “ilk görüşte aşk” gibi abartılı ifade, çoğu kez sizi o kişiyle ilgili diğer olumlu şeylere de inandırabilecek olumlu bir fiziksel görünümle ilgilidir.

Bir kafede olduğunuzu hayal edin. Burada güzel giyinmiş birini görüyorsunuz ve onu fiziksel olarak çekici buluyorsunuz. Halo etkisi sayesinde akıllı, komik ve iyi bir iş ahlakına sahip olduklarını varsayabilirsiniz.

Aynı kafede antrenman kıyafetleri içinde başka bir kişi de gördüğünüzü varsayaalım. Gördüğünüz ilk kişi kadar bir araya getirilmeleri gerekmese de, yine de bu yabancı hakkında olumlu özellikler edinebilirsiniz. Çalışkan, formda ve mutlu olduklarını düşünebilirsiniz.

Kafede karşınıza çıkan üçüncü kişi yeni uyanmış olabilir; giysileri ve saçları darmadağınık birisi. Bu, ilk kişiden daha sıkı çalışan bir kişi olabilir ve belki ikinciden daha zinde ve daha mutlu olabilir. Ancak, onları tembel, örgütsüz ve ilgisiz olarak algılayabilirsiniz.

Çalışma Durumları

Halo etkisi iş yerlerinde de düzenli olarak etkindir. Resmi olarak giyinmiş bir iş arkadaşınızın iyi bir iş ahlakına sahip olduğunu varsayabilirsiniz. Diğer yandan, gündelik kıyafetler giymiş başka bir iş arkadaşının aynı iş etiğine sahip olmadığına karar verebilirsiniz.

Aynı etkiler eğitim düzeyine göre de not edilebilir. Üniversite düzeyinde gerçekleştirilen bir çalışma, hem yüksek rütbeli bir profesör hem de konuk bir öğretim görevlisi hakkındaki öğrenci algılarını test etti. Bu unvanlara dayanarak, öğrenciler daha yüksek rütbeli akademisyenlerle daha uzun boylar da dahil olmak üzere doğru olmayan olumlu ilişkiler kurdular.

Okul

İlk izlenim, kimlik ve aşinalık kavramları da okullarda Halo etkisini körükleyebilir. Örneğin, çekici olan isimlere sahip öğrencilerin okulda daha yüksek notlar alabileceği gibi. 

Bu konuyu araştıran bir ekip Halo etkisinin öğretmenleri nasıl etkilediğini gözler önüne serdi. Araştırma sonucuna göre öğretmenler, nadir, popüler olmayan ve çekici olmayan adlara sahip öğrencilerin sınavlarına kıyasla ortak, popüler ve çekici adlara sahip öğrencilerin sınavlarına daha yüksek notlar verdi.

Pazarlama

Pazarlamacıların, ürünlerini veya hizmetlerini satın almamız için tüketiciler olarak bizi manipüle etmek için kapsamlı yöntemler kullandığı bir sır değil. Hatta sık sık Halo etkisini kullanırlar.

Örneğin, en sevdiğiniz ünlünüz onu “onayladığı” için bir ürün veya hizmete daha çok ilgi duyduğunuzu fark ettiniz mi? O ünlüyle ilgili olumlu duygularınız, ünlünün ilişkilendirdiği her şeyi de olumlu olarak algılamanıza neden olabilir.

Bir markanın ürünlerini etiketleme ve pazarlama şekli, nihai sonucu beğenip beğenmediğinizi de belirleyebilir. Örneğin, yayınlanan bir gıda araştırması, aynı gıda ürünlerini (yoğurt, patates cipsi, meyve suyu) “organik” veya “geleneksel” olarak etiketledi. “Organik” ürünler genel olarak daha yüksek puan aldı ve tüketiciler bu ürünlere daha fazla ödeme yapmaya istekliydi.

İlaç

Ne yazık ki, Halo etkisi tıp alanında da sıkça kullanılıyor. Örneğin bir doktor, bir hastayı yapılması gereken testleri yapmadan önce görünüşlerine göre yargılayabilir.

Bir kişinin sağlığını ilk izlenime göre değerlendirmek de mümkündür. Örneğin, “sağlıklı bir parıltıya” sahip bir kişiyi mutlu olan biri olarak ilişkilendirebilirsiniz. Durum bu olabilir veya olmayabilir.

Önyargınızı Tanıyor Musunuz?

Halo etkisinin hayatımızdaki kapsamı göz önüne alındığında, önyargıları gerçeklerden ayırmak zor olabilir. Başkaları hakkında daha nesnel düşünmeye yönelik olumlu adımlar atarak bu tür öznel görüşleri azaltmak için aktif olarak çalışabilirsiniz.

Halo etkisi, insanların diğerlerini ilk izlenimlere göre yargılamada hızlı olduklarını teorileştirdiğinden, bu etki ile mücadele etmek istiyorsanız düşünce sürecinizi yavaşlatmak size büyük oranda yardımcı olacaktır.

Daha önce, teorik iş arkadaşınız Deniz ve patronunuzun size liderlik yetenekleri hakkında nasıl sorular sorduğundan bahsetmiştik. Bir cevaba koşmak yerine, patronunuza size bir gün vermesini söyleyin, böylece teklifini tam olarak düşünebilirsiniz.

Ardından, iyi bir takım lideri olup olmayacağını gerçekten görmek için Deniz ile konuşmayı da düşünebilirsiniz. Yavaşlamak ve tüm gerçekleri toplamak, Halo etkisinin potansiyel zararlı yan etkilerini önlemenize yardımcı olabilir.

Hepimiz, başka bir kişiyi tek bir özelliğe göre (doğru ya da yanlış olarak) yargıladığımız Halo etkisini deneyimlemişizdir. Bu fenomenin bilincinde olmak, böyle öznel bir döngüyü kırmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, sadece daha bilinçli, objektif kararlar vermekle kalmayacak, aynı zamanda bunun için daha iyi bir insan olacaksınız.

Kaynak: Haber merkezi