Sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da adından bahsettiren ve bereketli topraklarında yetişen ürünlerle sofraları süsleyen İnegöl’de, tarım sektörü özellikle kadınların el emeği ile gelişiyor ve yükseliyor. İnegöl Belediyesi, bereketli topraklar kadar, bu toprakları işleyen hünerli ellerin de tarım sektöründe emeğinin büyük olduğu düşüncesiyle, 3 yıl önce Tarımın Sultanları Bilgi Yarışmasını başlatmıştı. Tarımda kadınların emeği ve katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğu düşüncesiyle, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü çerçevesinde yapılan organizasyon, bu sene hasadın uzaması sebebiyle çiftçilerin talebi üzerine Kasım ayına ertelenmişti. 3. Tarımın Sultanları Bilgi Yarışması, 23 Kasım Perşembe günü yapıldı. Kadın çiftçiler bu defa tarım bilgilerini yarıştırdı.

26 MAHALLEDEN 78 KİŞİ KIYASIYA YARIŞTI

İnegöl genelinden merkez ve kırsal mahalleler arasında 26 mahalleden 78 kadının tarım bilgisiyle yarıştığı bilgi yarışması, renkli görüntüler sahne oldu. Her mahalleyi 3 kişiden oluşan takımların temsil ettiği Tarımın Sultanları Bilgi Yarışması, 11.00’da Beşinci Mevsim Kültür Merkezinde başladı. Yarışmada kadınlara tarım ve hayvancılık ile ilgili sorular yöneltildi. Aynı zamanda ilçede mahalleler arasında kaynaşmayı sağlamak, tarihimizden günümüze kadar her alanda kadınların önemini ve değerini vurgulamak ve tüm kadınlara toplumumuz, milletimiz ve insanlık için ne kadar önemli olduklarını göstermek maksadıyla yapılan yarışmanın finali ise 15.00’da yapıldı. 26 takım arasında tüm mahalle takımlarının yer aldığı eleme grubuyla başlayan yarışmada, 5 soruda en fazla doğru cevabı veren 9 kırsal mahalle temsilcileri yarı finale kaldı. Yarı finalde ise 7 soruluk bölümde en fazla doğru cevabı bulan 3 takımımız finale yükseldi.

FİNALDE BÜYÜK ÇEKİŞME

Finalde 10 sorunun cevabı istenirken, 3 takım arasında 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bu etapta belirlenecekti. Final yarışmasında kıyasıya bir çekişme yaşandı. Final etabında en fazla soruya doğru cevap veren Turgutalpköy Kırsal Mahallesi takımı 1’inci olup 10 bin TL’lik ödülün sahibi olurken, Ortaköy ve Deydinler bir türlü yenişemedi. Sorulan her soruya aynı cevabı veren iki takımın da gösterdikleri başarı sonrası, Belediye Başkanı Alper Taban her iki takımın da 2’nci sayılmasını ve eşit ödül almalarını önerdi. Jüri üyelerinin onayı ve yarışmacıların sevinci ile Turgutalpköy 1’inci, Deydinler ve Ortaköy 2’nci olarak yarışmayı tamamladı. Birinci takım 10 bin TL ve ikinciler ise 7 bin 500’er TL ödülün sahibi oldu.

TARIMIN SULTANLARI ARTIK İNEGÖL’ÜN GELENEKSEL YARIŞMASI

Yarışmanın final bölümünü ilçe protokolü de takip etti. Yarışmanın sona ermesinin ardından ödül takdimi ve selamlama için sahneye davet edilen Belediye Başkanı Alper Taban, katılan herkese teşekkür etti. Taban, çok keyifli bir yarışma olduğunu belirterek şu sözleri kullandı: “Biz bir kısmını takip edebildik. Öncelikle katılan herkese teşekkür ediyorum, cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Artık bu organizasyon geleneksel hale geldi. Şehrimizde tarımla ilgili bilinci, hayvancılıkla ilgili olan bilinci arttırabilmek adına hep birlikte gayret ediyoruz”

AMAÇ TARIMDA GELİŞİM VE MAHALLELER ARASI KAYNAŞMAYI SAĞLAMAK

Başkan Taban organizasyonun amaçlarından da söz etti ve konuşmalarına şöyle devam etti: “Burada birincil amacımız belki kendi mesleki alanınızda sizlerin gelişimine katkı sunmak, ancak aynı zamanda hanımefendilerin bu mesleğin içerisinde neler yapabildiğini de kamuoyuna hissettirmek. Yine bunun haricinde ayrıca bir hedefimiz, amacımız da mahallelerimizi de bir araya getirip birbirleriyle kaynaştırmak gibi bir hedefimiz vardı. Ben bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Burada tatlı bir rekabet olsa da aynı zamanda bir kaynaşma da olduğunu görüyoruz. Programa destek veren ve paydaşımız olan herkese teşekkür ediyorum”

KATILAN HERKES GÖNLÜMÜZÜN BİRİNCİSİ

Yarışma sonucuna da değinen Taban, “Burada bir yarışma olduğu için sembolik olarak birinci, ikinci, üçüncü belirleniyor. Ama buraya katılan herkes bizim gönlümüzün birincisi. Cesaret göstermek bana göre çok kıymetli. O kadar da çekişmeli geçti ki ikinciyle üçüncüyü ayıramadık. Her iki takımın da ikinciliği hak ettiğini düşünerek iki takımı ikinci olarak kabul ettik. Katılan herkese yeniden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KADINLARIN TARIMDAKİ EMEK VE GAYRETLERİ ÖDENEMEZ

Kaymakam Eren Arslan ise İnegöl’ün tarım gücüne dikkat çekerek; “Aslında hep sanayi ile ön plana çıksak da tarım bizim şehrimizin önemli bir gücü. Ülkemize önemli bir katma değer sağlıyor. Tarımın da en önemli üretici gücü kadınlarımız. Onların her alanda olduğu gibi tarımdaki emek ve gayretleri asla ödenemez. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum hem tarıma hem kadınlarımıza böyle bir imkan sağladığı için. Elbette ki bu yarışma ruhu sahaya da yansıyacaktır. İnegöl’ün tarım gücü artarak devam edecektir. Katılan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Fahrettin Eniş

BLD_4578 (Custom) (2)

BLD_4561 (Custom) (2)

BLD_4612 (Custom) (2)

BLD_4621 (Custom) (2)

BLD_4644 (Custom) (2)

BLD_4664 (Custom) (2)

BLD_4657 (Custom)

BLD_4669 (Custom) (2)

BLD_4682 (Custom) (2)

Editör: Öznur Dede