13 yıldır balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu dostlukla tanınan 'Yaren' leylek, bu yıl da Karacabey'in Eskikaraağaç Mahallesi'nden eşiyle birlikte göç yolculuğuna çıktı. Her bahar Eskikaraağaç'taki yuvasına dönen ve köylülerin 'Yaren' adını verdiği leylek, yine yaz boyunca Adem Yılmaz'ın kayığına misafir oldu. 26 Ağustos'ta eşiyle birlikte göç eden Yaren, bu yıl da dostu Adem Yılmaz'a veda etti.

Adem Yılmaz, Yaren'le olan dostluğunun 2011 yılında başladığını belirterek, “O yıl Bursa’dan köye döndüğümde kayığımda balık tutuyordum. Birden Yaren leylek kayığıma kondu. Ona balık verdim ve aramızdaki dostluk böyle başladı. Her gün yanıma gelmeye devam etti, besledikçe ona alıştım. Leylekler çok yabani hayvanlar, onlara yumuşak ve sabırlı davranmak gerekiyor. Onu korkutmadan dost olmayı başardım” dedi.

Yaren, bu yıl da Mart ayında köyüne dönmüş ve bir süre sonra yumurtlayarak dört yavru dünyaya getirmişti. Ancak bu yavrulardan üçü kaybedildi, sadece bir yavru büyütüldü ve o da bir ay önce göç etti. Adem Yılmaz, "Yaren ve ailesi her yıl olduğu gibi yine Ağustos'un 26'sında göç etti. Bu veda her yıl üzücü oluyor ama Mart ayında yine kavuşmayı umuyorum" şeklinde konuştu.

Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Abdullah Hızlı da Yaren leyleğin köy ve ülke için büyük bir sembol haline geldiğini belirtti. Hızlı, "Yaren, köyümüzün tanıtımına büyük katkı sağladı. Çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi bu dostluğu görmek için köyümüze geliyor. Yaren'in yuvası Karacabey Belediyesi tarafından kurulan kamera sistemiyle 7/24 canlı izlenebiliyor" dedi.

Belgeselini izleyip Yaren’i görmek için köye gelen Veli Şeker ise, “Maalesef Yaren’in göç ettiğini yeni öğrendim, biraz geç kaldım. Ancak Eskikaraağaç köyünü çok beğendim, Yaren leylekle balıkçı Adem amcanın hikâyesi beni buraya getirdi” dedi.

Kaynak: İHA