Gebeliğinizin 41. Haftasında oluşan beklenti şu anda sizi meraktan çatlatıyor olabilir ancak sizin gibi çok sayıda anne adayı var ve onlar için de her şey yolunda gidiyor. Bundan emin olun. Kirli çocuk bezleri ve yenidoğan bebeğinizi beslemek tüm hayatınızı kontrol altına almadan önce, fazladan geçirdiğiniz her gün için gerçekten şükretmeniz gerekeceğini ileride anlayacaksınız.

41 Haftalık Bebek Boyutu

41. haftada bebeğinizin büyüklüğü karpuz kadardır. 41 haftalık ortalama bir fetüs yaklaşık olarak 52 cm uzunluğunda ve 3,6 kg ağırlığındadır.

41 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

41 haftalık gebelik dönemini tamamladığınızda hamileliğinizin dokuz ay, bir haftalık zamanını geride bırakmışsınız demektir. Kendinizi beklenilenden daha iyi bir başarı göstermiş bir çalışan olarak görebilirsiniz!

41 Haftalık Gebelik Belirtileri

Yaygın olarak gözlemlenen 41. hafta hamile semptomları, diğer üçüncü trimester (üç aylık dönem) semptomlarının devamı niteliğindedir. 41 haftalık gebelik belirtileri şunlardır:

  • Pelvik rahatsızlığı: Bebeğiniz kasık boşluğunuzda (pelvis) günden güne daha da aşağı doğru indiği için mesanenize ve rahim ağzınıza daha fazla baskı uygulamaya başlıyor. Bu da, bu bölgedeki ağrınızın gün geçtikçe şiddetlenmesine ve dayanılmaz bir hâl almasına sebep oluyor.
  • Hemoroid: Pelvik basınç, rektumda şişmiş varisli damarların ve hemoroitlerin oluşmasına neden olur. Şişlik ve hemoroit elbette hoş bir durum değil, hatta bebeği dünyaya getirdiğinizde daha da kötüye gidebilirler. Ama en nihayetinde bu şişlikler zaman geçtikçe iyileşecek ve kaybolacaktır.
  • Uyku problemi: Uyuma konusunda zorluk çekmenizin en büyük sebebi pusulayı şaşırmış hormonlarınız! Hamilelik süresi boyunca size rahat bir uyku çekmeyi haram ettikleri gibi bu hafta ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda da aynı problemi yaşatacaklar. Aslında bebeğinizi dünyaya getirdikten sonra da pek fazla rahat uyku yüzü göremeyeceğiniz için, bu süreçte çektiğiniz uykusuzluklar ilerisi için size iyi bir pratik sağlıyor! Ancak doğum için mümkün olduğu kadar iyi dinlenmek yararınıza olacaktır. Bunun için fırsat bulduğunuz her uygun anı uyku için değerlendirin.
  • Sık idrara çıkma: Bebeğiniz şu anda tam olarak mesanenizin üzerinde oturuyor. Bu yüzden sık sık tuvalete gitmenizde şaşılacak bir durum söz konusu değil.
  • Kasılmalar: Karnınızın kasılması, bebeğiniz doğum yaklaştıkça daha belirgin ve sık meydana gelir. Bu durumda, kasılmaların hangi aralıklar ile geldiğini belirlemek için dakika tutmanızın zamanı geldi demektir. İstikrarlı sancılar doğumun yaklaştığının en büyük habercisidir.

Hamileliğiniz 41. Haftasına ulaştığında doğum belirtileriniz artık vücudunuzun tüm organları tarafından derinlemesine hissedilmeye başlamıştır. Zaten muhtemelen siz de bu belirtileri ezbere biliyorsunuzdur! Ama belki gözden kaçırırsınız veya dalgınlığınıza gelebilir diye biz de hatırlatma gereği duyuyoruz. Ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzu aramanızı gerektiren doğum belirtileri şunlardır:

  • Suyunuzun geldiğini gösteren sabit ve durdurulamayan bir sızıntı.
  • İstikrarlı ve acı verici kasılmalar.

Ayrıca kanama veya karın ağrısı gibi olağan dışı 41 haftalık hamile semptomlarınız varsa doktora başvurmak sizin açınızdan mantıklı bir seçim olacaktır.

41 haftalık hamile olmanıza rağmen hâlâ doğum semptomlarından herhangi birini tecrübe etmediyseniz sabredin. Sırf 41 haftalık hamile olduğunuz ve henüz genişlemediğiniz (dilatasyon) için doğum yapamazsınız diye bir şey yok. Çünkü doğum, tarihi önceden tam olarak kestirilebilen bir olay değildir.

41 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

41 haftalık hamilelik dönemindeyseniz bu durum sizi bıktırmış olabilir. Bunun için kimsenin sizi suçlama hakkı yok. 40. haftadan sonra hâlâ gebeliğinizin devam etmesi elbette hoşunuza gidecek, eğlenceli bir durum değil. Vücut olarak yeterince genişlemiş, zihinsel olarak da doğum için hazırsınız, ancak gördüğünüz herkesin “Hala hamile misin ?” sorusunu cevap vermek bazen gerçekten sinir bozucu olabilir. Mide yanması vermediği sürece baharatlı yiyecekler tüketebilir, çılgınlar gibi yürüyebilir, istediğiniz zaman seks yapabilir, hatta yararları şüpheli olsa da akupunktur yöntemini bile deneyebilirsiniz!

Kadın doğum uzmanınız 41. haftada tıbbi bir indüksiyon yapma seçeneğini sizle müzakere etmeye başlayabilir, çünkü gününü doldurmuş, hatta doğum zamanı geçmiş olan bebekler doğum problemleri ile karşılaşma konusunda daha yüksek risk altında olabilir. Doktorunuza bu muhtemel problemlerin ne olabileceği ve 41 haftalık hamilelik riskinizin ne olduğu hakkında soru sormaktan kesinlikle çekinmeyin.

Tıbbi olarak doğumu başlatmanın, doğum başladığı sırada alelacele hastanenin yolunu tutmak zorunda kalmamak gibi bazı olumlu tarafları da vardır. Ancak, burada göz ardı etmemeniz gereken bir gerçek var ki, o da bebeğinizin doğumunu aceleye getirmemenizdir. Bazı kadınlar sunni doğum sancıları sırasında kasılmaların daha güçlü ve acı verici olduğunu iddia ediyorlar. Diğer taraftan bazı kadınlar da, doğuma evde başlamanın doğum odasında başlamaktan çok daha rahat olduğunu söylüyor.

Eğer 41. haftada doğumunuzu tıbbı yardım yöntemleri ile başlatmayı seçerseniz, bunu yapmanın birkaç yolu var. Bazı doğum başlatma yöntemleri şunlardır:

  • Membranların (zarların) soyulması: Bu aslında doğal bir indüksiyon yöntemidir, ancak doğumun başlaması için doktorunuzun bunu yapması gerekecektir. Neyse ki, bu yöntem hastaneye doğru bir yolculuk gerektirmeden doktorunuzun ofisinde rahatlıkla yapılabilir. Potansiyel olarak acı verici olan bu prosedürü denemek istiyorsanız, doktorunuz parmaklarını amniyotik kesenin civarında gezdirecek, orada bulunan membranları ayırarak doğumu uyaracak olan hormonları serbest bırakacaktır. Bu her zaman işe yaramayabilir ancak işe yararsa birkaç saat içerisinde doğumunuz gerçekleşecek ve bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız.
  • Membranların yapay rüptürü (AROM): Bu yöntemde doktorunuz sizin için ince bir plastik kanca kullanarak suyunuzun gelmesini sağlayabilir. Bu yönteme, kasılmalarınız uzun süredir devam etmesine rağmen doğumunuzun henüz başlamadığı durumlarda süreci hızlandırmak için başvurulur.
  • İlaçlar: 41. haftada doğum eylemini başlatmak için iki tür ilaç kullanılabilir. Servikal dilatasyona (genişleme) başlamak için gece boyunca tampon gibi bir prostaglandin fitili rahim ağzına yerleştirilebilir. Doğum eylemini başlatmak için en sık başvurulan diğer bir yöntem de halk arasında suni sancı olarak bilenen damar yolundan oksitosin vermektir. Oksitosin hormonu çok düşük dozlarda damardan verildiğinde rahimde kasılmalara neden olur. Ancak, damardan oksitosin verilmesi ve bu sayede doğumun başlatılabilmesi için rahmin buna hazır olması gerekir.

41 Haftalık Gebelik Görüntüsü

41 haftalık gebelikte bebeğinizin dünyaya gelişini sabırsızlıkla beklerken içerideki ufaklık da gün geçtikçe biraz daha fazla yer kaplamaya devam ediyor. 41 haftalık fetüsünüzün saçları ve tırnakları geçen haftaya göre biraz daha uzamış durumda. Bazı yeni doğmuş bebeklerin saçlarının tamamen çıkmış olmasına, hatta biraz maniküre ihtiyaç duymalarına şaşmamalı!

Doktorunuz ayrıca bebeğin hâlâ iyi durumda olduğundan emin olmak için bir test ve 41 haftalık ultrason isteyebilir. Testlerin sonuçları, muhtemelen doğumu başlatıp başlatmamaya karar vermenize yardımcı olacaktır.

Gebeliğin 41. Haftasında Yapılacaklar

41 haftalık gebelik sırasında yapılacaklar aşağıdaki gibidir:

  • Eğer doğum indüksiyonu için karar verdiyseniz randevunuzu şimdiden alın
  • Doğum için dinlenin
  • Eğlenin ve biraz televizyon izleyin
  • Uzun yürüyüşler yapın

Kaynak: HABER MERKEZİ