Düşünerek fikir üretme şeklinde olsun, bedenen çalışarak bir şey yapma, üretme, çoğaltma, meydana getirme ve var olan eşyanın şeklini değiştirmek veya birbirleriyle birleştirerek mezcetmek suretiyle insanların yararlanacakları ve hayatlarını kolaylaştırıcı alet, cihaz, makine gibi ürün yaratma şeklinde olsun hayatta insanın başarılı olmasını garanti eden etkenler vardır:

Düşünerek fikir üretme şeklinde olsun, bedenen çalışarak bir şey yapma, üretme, çoğaltma, meydana getirme ve var olan eşyanın şeklini değiştirmek veya birbirleriyle birleştirerek  mezcetmek suretiyle insanların yararlanacakları ve hayatlarını kolaylaştırıcı alet, cihaz, makine gibi ürün yaratma şeklinde olsun hayatta insanın başarılı olmasını garanti eden etkenler vardır: Bunlar azimle, yılmadan ve usanmadan çalışmak, yaptığı işi en iyi ve en güzel şekilde yapmak ve yaptığı iş her neyse onu başaracağından asla şüphe etmemektir. Başaracağına inanmak, başarmak demektir. İnsan inandığını şeyi yapabilir.
Sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olmak da başarılı insan olmanın olmazsa olmaz gereklerindendir.
Yaşanmış olan şu hikayeyi dinleyelim:
İsaac Newton bir gece evinde bütün dikkatiyle çalışırken köpeği Diamond masanın üstündeki mumu devirdi. Mum, Newton'un yıllardır emek vererek yazdığı notlarının üzerine düştü ve çok kıymetli notları, tesbitleri birden yanıverdi. Yıllardır çalışarak hazırladığı birbirinden değerli bilimsel araştırma notlarının bir anda yok olması karşısında Newton hiçbir sinirlilik hali göstermedi. Sadece köpeğine şunları söyledi:
"Ah Diamond!  Yaptığın yanlışın neleri kaybettirdiğini bir bilseydin,  sen de çok üzülürdün."
Mükemmel bir olgunluk ve anlayışlılık örneği değil mi?
İsaac Newton aynı zamanda inançlı bir insandır.  "Başkaları beni nasıl görüyor bilemem. Ben kendimi kumsal üzerinde dolaşan ve midye kabuklarıyla çakıl taşları toplayan bir çocuğa benzetiyorum. Bir büyük bilinmeyen deniz önümde yatıyor. Bu, yaratıcının büyük sırrıdır." derken evren hakkındaki düşüncelerini dile getirir.
İnsanlık aleminin minnet ve şükran borçlu olduğu insanlardan birisi de Thomas Edison'dur. Edison da başarmanın sırrını yaşayarak öğrenen büyük bir bilgin ve mucittir.
Thomas Edison ampulü bulmak için binlerce deney yap. Öyle ki, zamanla yanında çalışanlar sonu gelmeyen bu deneylerden usandılar ve ümetlerini kestiler. Edison "Bu iş olmayacak. Vazgeç!" dediler. Ama o şu cevabı verdi mesai arkadaşlarına:
"Meseleye bir de şöyle bakınız: Yanlış olan ikibin deney yaptık. Geriye kalan deneylerimizde aradığımı bulma ihtimali daha fazladır."
Edison her şeyin ancak ve ancak çok çalışmak suretiyle başarılabileceğini söyler.  Teknik bilgiye önem verir. Bilgiden ziyade çalışmanın önemli olduğunu söyler:
"Çalışmayı, uğraşmayı seven adamlara ihtiyacımız var. (...)
Teknik okulların dışında diplomalı gençlere metelik vermem. Ne yapacağım, bilgilerini mi satın alacağım? Okulda öğrendiklerinin dışında kendi çalışmalarıyla bir şey üretebiliyorsa işime yarar." der.
Ünlü Rus yazarı  LeVTolstoy'un sekreteri Tanya  yazar hakkındaki hatıralarında şunları söyler:
"Sabah çok erken saatlerde kalkardı. Günde beş saatten fazla uyuduğunu söyleyemem. Dine olan inancı çok samimiydi. İnsanın boş yaratılmadığı için boş duramayacağını, boş duranın ahlakının bozulacağını söylerdi."
Eserleri klasikleri arasına giren edebiyatçı-yazar Jack London insanların çeşitli nedenlerle başlarına gelen sıkıntı ve eziyetlerin insanların yetişmelerini sağlayan kazanımlar olduğunu dile getirir:
"Ben metodlu çalışma taraftarıyım. Hiçbir zaman ilham beklemem. Yaratılış olarak kedere, hülyaya kapılır bir ruh yapısına sahibim. Şimdiki başarımı çektiğim sıkıntılara bağlıyorum. Sıkıntı ve eziyetlerin hayathaneme artı olarak geçtiğini, aslında her birinin beni yetiştirdiklerini öğrendim. Ve başarının, kapının hemen arkasında olduğunu farkettim. Günde beş saatten fazla uyumam. Bu, uykuya benim çizdiğim sınır olup, dünyada hiç bir şey beni yatakta daha fazla alıkoyumuz."
ÖZSÖZ: "Hiçbir zaman bulacağından umudu kesmiş olarak sinirlilik içinde değil, daima bulacağına emin olarak umut içinde düşün. Başarının sırrı burada gizlidir."
(Thomas Edison)