Dişlerde çok fazla derine ilerlememiş ve kendisini en fazla sıcak soğuk hassasiyeti olarak gösteren durumlarda ilgili dişlere dolgu işlemi uygulanmaktadır. Neden ufak hassasiyet dedim; çünkü bazen dişlerdeki özellikle ara yüz çürükleri kendisini göstermez ve bu dişlerdeki çürüklerin tespiti ağız içi kameralar, panaromik film ve periapikal dediğimiz röntgen filmleri ile tespit edilir.
Önemli olan nokta ne kadar erken müdahale edildiğidir. Erken teşhis sonucu yapılan diş tedavileri ile uzun soluklu dolgular yapılabilir ve daha maliyetli diğer işlemlerin önüne geçilmiş olunur.
Dolgu işlemi sonrası nelere dikkat etmeliyiz;
-İlk olarak dikkat edilmesi gereken dolgu işlemi sırasında uygulanan anestezi etkisi geçene kadar dudak ve yanağın ısırılmamasına dikkat etmektir. Özellikle bu durum çocuklarda daha fazla önem arz etmektedir.
-Mümkün ise uyuşukluk dağılana kadar bir şey yenilip içilmemelidir.
-Dolgu sonrası özellikle derin dolgularda ilk birkaç hafta soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşabilir. Bu normal kabul edilir. Fakat daha uzun süreli devam eden hassasiyet ve ağrı durumunda diş hekimine tekrar kontrole gidilmesi gereklidir.
-Özellikle dil vücuttaki hemen hemen en hassas organdır .Ağız içerisindeki en ufak bir değişikliği hisseder. Yeni yapılan dolguyu da hissedecektir. Bu biraz zaman alabilir.
Son olarakta dolgunun büyüklüğü çok önemlidir. Dişin %50 sinden daha fazla büyüklüğe sahip dolguların çiğneme kuvvetleri sonucu kırılma ihtimali vardır. Bu yüzden aşırı büyük dolguların kaplama yapılması dişin ve dolgunun ömrünün daha uzamasını sağlayacaktır.