İnsan akıl sahibi olmasa idi ne olurdu, dünyadaki her şey nasıl olurdu? Ya da aklı olmayan bir insan düşünelim... Bu insanın nerede ne zaman ne yapacağını hiç birimiz kestiremeyiz.

İnsan akıl sahibi olmasa idi ne olurdu, dünyadaki her şey nasıl olurdu? Ya da aklı olmayan bir insan düşünelim... Bu insanın nerede ne zaman ne yapacağını hiç birimiz kestiremeyiz.

Nitekim günlük yaşamımızda zaman zaman karşılaştığımız akli melekeleri yerinde olmayan, zihinsel özürlü insanlarımızı hatırlayalım. Onlar hiç kimsenin tahmin edemeyeceği şeyler yaparlar veya kimsenin düşünemeyeceği sözler söylerler.

Bütün bunlar aklın insan yaşamı için ne denli hayati bir öneme sahip olduğunu gösterir.

Buradan çıkarılacak en kestirme ve basit sonuç,en değerli hazinemiz olan aklımızı iyi kullanmamız gerektiği gerçeğidir. İnsan yaşamını kolaylaştıran şeylerden bazıları küçüklü büyüklü her türlü makine, alet ve cihazlar,kara, deniz ve hava taşıtları, elektrik gibi her biri uzun ve çileli bilimsel çalışmalar sonucunda keşfedilen ürünlerdir. Bir Thomas Edison, bir Henry Ford, bir İsaac Newton, bir Luis Pasteur, bir Bill Gates, bir Rudolf Diesel olmasaydı ve bizlerin hizmetine armağan ettikleri buluşları yapmasalardıbugün hayatımız nasıl olurdu acaba?

Bu sorunun en kısa ve basit cevabı tereddütsüz "gündelik yaşantımız bugünkünden çok daha zor şartlarda cereyan ederdi" olur.

İnsanlık aleminin hayrına ve yararına bilimsel çalışmalarıyla, deneyleriyle ve icatlarıyla yığınla hizmetler sunan bir kısmının adlarını bildiğimiz, bazılarının adlarını bile bilmediğimiz binlerce insan akıllarını kullandılar ve başarılı oldular. Bu insanlar sadece kendi bireysel çıkarlarını düşünerek meşakkatli ve çileli bir yol seçip gece gündüz demeden çalışmadılar. Bunlardan bazıları sağlıklarında çalışmalarının maddi ve manevi meyvelerini yediler belki, ama bu bilim insanlarının hizmetleri asıl kendilerinden sonra gelen insanlara yararlı oldu, halen yararlı olmaktadır ve kıyamete kadar da yararlı olmaya devam edecektir.

Evrenimizin yaşam için daha elverişli ve güzel olmasına ve insan yaşamının kolaylaşmasına bedenleriyle, akıllarıyla, zihinleriyle ve düşünceleriyle katkıda bulunan tüm insanlara teşekkür ve minnet borçluyuz. Hepsine şükranlarımızı, saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Aklını kullanan insan kendisine, ailesine, çevresine ve tüm insanlara yararlı olur. Maddi veya düşünsel alanlarda çeşitli üretim gerçekleştirir. İnsanların yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunur. Peki insan aklını iyi kullanmaz, olumlu ve yararlı işler yapmazsa ne olur sorusunun cevabını nedir?

Herkes gibi kendisine de verilen akıl nimetini ve hazinesini iyi ve doğru kullanmayan insan başta kendisi olmak üzere çevresine, içinde yaşadığı topluma ve tüm insanlara yük olur, onlara zarar verir. Hayatı üzüntü, sıkıntı, dert ve belalarla geçer.

ÖZSÖZ: "Dertsiz hayat olmaz. Dertler bir bakıma mutluluğa giden ve onun meyveleri olan hikmettir. Eğer sabredilirse, zorlukların insanı ne kadar değerli yerlere taşıdığı görülür."