Ağız kanserleri denildiği zaman hem ağız boşluğu içi hem de ağzın gerisinde yer alan orofarenks dediğimiz bölgede görülen kanserler aklımıza gelir. Bu kanserler dilde, dişte,dişetinde, kemikte,orofarenks dediğimiz boğazın ve dilin gerisinde yer alabildiği gibi dudakta görülebilen bir hastalıktır. Aynı zamanda ağız boşluğu içerisinde sayıları yaklaşık 600-1000 arasında olan minör tükürük bezlerinden de gelişebilir.
Ağız içi kanserlerin en sık görüldüğü yaş grubu orta yaş grubu olmakla birlikte erkeklerde kadınlara oranla 2 kat daha fazla karşılaşılmaktadır.Son yıllarda sigara ve alkol tüketiminin kadınlar arasında da gözle görülür bir artışı söz konusudur. Bu nedenle , özellikle dil kanserlerinin kadınlarda görülme oranında önemli bir artış görülmektedir.
Belirtileri ;

-Ağız içerisinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara
-Ağız içinde veya etrafında beyaz ve kırmızı renkli alanlar
-Ağzın herhangi bir bölgesinde his kaybı ve uyuşukluk
-çiğneme ve yutkunma güçlüğü
-Ses değişikliği veya boğazda yutulamayan cisim hissi
-Boyunda şişlik (kitle)
- Dil ve çene hareketlerinde zorlanma

Ağız kanserleri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır ve bu nedenle de ihmal edilebilirler.Kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayetide başlar. Kişinin ağız kanserini farketmesi güç olabilir. Erken tanı için en ufak bir değişiklikte dişhekimine gidilmesi son derece önemlidir. Ayrıca düzenli dişhekimine gitme alışkanlığı erken tanıda önemli rol oynar. Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilir ancak yayılarak kanamaya neden olacak ülserler oluşturabilir. Dil kanseri çoğunlukla acı verir ve dilin anormal bir şekilde sert ve bükülmez olmasına neden olur.
Nedenleri ;

Ağız içi kanserlerin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen katkı maddeleri, kötü diş veya protezlere bağlı kronik travmalar ağız içi kanser riskini arttırabilirler. Genetik yatkınlık da ağız içi kanserleri için risk faktörleri arasında yer alır.
Ağız içinde, özellikle dil üzerinde sürekli beyaz lekeler veya kırmızı lekeler ortaya çıktığında , bu lezyonlar mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Sigara, sigar,pipo gibi tütün ürünlerini kullanmamak,tütün çiğnememek ve alkol kullanmamak bu kanserlere yakalanma oranlarını azaltmak ile birlikte meyve ve sebzeden zengin diyetle beslenmekte ağız kanseri riskini azaltabileceğini ileri süren araştırmalar bulunmaktadır.