Takım çalışması diğer bir adı ile ekip çalışması; tıpkı müthiş bir uyum içinde kulağınıza tınıları ile esenlik sunan orkestra gibidir. Burada bir solist yoktur. Tamamen birbirinden aldıkları sinerji ile etkileşim ve paylaşım vardır.
Bu bakımdan kişi kendi performansı kadar ekip üyelerinin performansından da sorumludur. Etkileşimi artırmanın yolu da iletişimden geçer. Bütünün birlikte tamamlandığı unutulmadan grup üyeleri birbirine karşı saygılı olmalıdır. Takım çalışmasında bireyin kişisel başarısı tek başına bir anlam ifade etmez.
Birkaç kişinin bir araya gelerek iş yapabilmesi dünyanın en zor işlerindendir; ancak riski dağıtma, güven oluşturma, ayakların yere basması, zaman, emek tasarrufu ve işten keyif alma yönünde önemi yadsınamaz.
Aslında ‘ben’ ego ve bencilliği yerine ‘biz’ demek, bütün olarak hareket etmek, bireyselliği o takım içinde takımın hedefleri doğrultusunda eritebilmek, müthiş bir sinerjinin ortaya çıkmasına sebep olur. “Birlikten kuvvet doğar” atasözü kulağımıza küpe olmalı.
Zaman zaman çokta farkına varmadan, birbirimize katı bir tutum içinde yaklaşıp, sürekli yıkıcı eleştiren, anlayışsız ve çok bilmiş tavırlar sergilemek karşımızdakini bunaltır ve iş verimliliğini düşürür. Bunu yaparken kendimizin son derece anlayışlı ve haklı olduğunu ısrarla savunup karşı tarafı suçlayabiliriz.
Çalıştığı ortamda kendini mükemmel tip olarak algılayan kişiler vardır. Sizde karşılaşmışsınızdır. Onlara göre herkesin bir kusuru vardır. Ya ‘işe ilgileri azdır’; ya ‘yeteri kadar çalışmazlar’ ya ‘bilgileri eksiktir’ ya da ‘bu işin adamı değiller’ dir. Bu insanlar bütün hayatlarını mükemmel olduklarına inanarak ve mükemmel insanları arayarak geçirirler.
Oysa siz bütün samimiyetinizle belli bir hedefe kilitlenerek iş yapmak, kendinize ve başkalarına yardım etmek, istiyorsunuzdur. Üstlendiğiniz işi merkeze koyarak sizinle birlikte o hedef için çalışan herkesi en iyi kabul edersiniz. Yani mükemmellik sizin ben duygunuzda değil; takım arkadaşlarınızla hedefe yakınlığınız ve uzaklığınızla ilgilidir.
Takım çalışmasında bireysellik başarısızlık getirir. Ne siz kazanırsınız ne de ekibiniz. Aslını düşündüğünüzde dünyada bireysel hiçbir iş yoktur. Her yaptığınız işte mutlaka birileri ile iletişim kurmak zorundasınız. Sosyolojide bir kural vardır o da “insan toplum hayatı yaşamak zorundadır.” O halde bencil ‘takım çalışması’ neden?
Unutmayalım; Takımın aklı, takımdaki bireylerin aklından daha büyüktür.