Bazı bebeklerde 3-4 aylıkken diş çıkarmaya başlamaktadır ama genellikle 6-7 aylık iken ilk dişlerinin çıktığı görülür. Bazı durumlarda diş çıkarma süreci 12-16 ayı da bulabilmektedir.Dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar bebeklerde diş çıkarırkenki huzursuzluk belirtileri görülmesi normal kabul edilir.

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
-Artan tükürük
-Uyku düzensizliği
-İştahsızlık
-Gelip giden huzursuzluk
-Ellerini ısırması
-Ağız çevresinde hafif döküntü

Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, dişetinin açılmasından önce başlar. Yukarıdaki belirtiler görülmeye başladıktan sonra ilk dişi görmeniz 2-3 ay kadar sürebilir.
Bebekler diş çıkarırken ateş görülebilir...

Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşinin 37´ye kadar yükselmesi normal kabul edilir. Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir

Diş çıkardığı dönemde bebeğinizin dişetleri çok hassaslaşır, bir şeyler yemeyi reddedebilir hatta kilo alımı yavaşlayabilir. Besinleri reddeden bebeğinize sadece anne sütü ve mama takviyesi yetecektir. Bu durumda telaşlanmamalı ve bebek yemek yemesi için zorlanmamalıdır. İştahsızlık yaşayan bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olur hem de besin ve su kaybının önüne geçebilirsiniz. Yoğun salyanın bir kısmının bebek tarafından yutulması dışkıda sulu bir form yaratabilir.

Bebeklerin kolay diş çıkarması için ne yapmalı?
-Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir. Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.

-Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.

-Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.

-Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.

-Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa, parasetamol vermek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarırken kullanılan ilaçlar
Diş etlerine sürülen merhem benzeri ilaçlar: Eczaneden alınabilecek bazı ilaçlar ağrı kesmek amacıyla doğrudan diş etlerinin üstüne sürülebilir. Diş etlerini belirli bir süre için uyuşturan maddeler içerirler. Kısa süreler için yardımcı olabilirler, ancak bazı çocuklar bunların tat veya yarattığı etkiyi beğenmeyebilirler.

Ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler: Parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar ağrının azaltılmasında faydalı olabilirler. Bunlar daha önce bahsedilen yöntemler denendikten sonra birkaç kez verilebilir. Diş çıkarırken çok ilaç kullanmamak daha uygundur çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden ebeveynleri ve doktoru o hastalıktan habersiz bırakabilir. Bebeklere aspirin içeren ilaçlar verilmemelidir.