Dişlerde meydana gelen travmalar birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bunlardan bir tanesi ve en çok rastladığımız durum çocuklarda meydana gelen diş kırılmalarıdır. Daha çok okul çağındaki çocuklarda gördüğümüz koşarken ve oynarken düşme veya darbe sonucu ön dişlerde kırılmalar meydana gelebilmektedir.
Dişlere zarar veren kazalar erkek çocuklarında daha fazla rastlamaktayız. Ayrıca üst çene ön bölge dişlerinin, vurma ve çarpma sonucunda daha fazla zarar görmektedir.
Travma sonrası önemli olan dişe nasıl bir zarar geldiğidir. Dişlerde gevşeme, gömülme, sallanma, çatlama olabilir, diş köküyle birlikte tamamen yerinden çıkabilir. Böyle durumlarda önemli olan velilerin paniğe kapılmamasıdır.
Yapılması gereken işlem dişin su ya da süt içine konarak korunmasıdır. Kırık parçayı ya da düşen dişi hemen bulup bir bardak süt veya temiz suyun içinde muhafaza ederek 30 dakika içinde diş hekimine başvurulmalıdır. Kırılan bölgede kanama varsa temiz gazlı bir bez ile basınç uygulanabilir.
Kırılan dişin parça mevcutsa, yapıştırma işlemi uygulanarak diş eski formuna kavuşturulabilir. Aksi durumda estetik dolgu ile hasarlı bölgenin tedavisi yapılır. Tedaviyi takiben ilaç verilmiş ise ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Bu tip travmalarda ilk etapta gözle görülen bir hasar olmayabilir, hasar aylar sonra eklemde yaralanma ve kırık şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için ve gerekli müdahalenin yapılması için travma sonrası çocuğunuzu mutlaka bir diş hekimine götürmeniz gerekir.
Tabi ki bu travmalar sadece küçük çocuklarda görülmez daha ileri yaşlarda özellikle çeşitli sporlar ile uğraşan bireylerde dikkatli olmalı ve önlem almalılardır.
Ağız koruyucu apareyler özellikle basketbol, voleybol, futbol karate gibi sporları yapan çocuklarda düşme veya top çarpması sonucu özellikle ön dişlerde meydana gelebilecek kırılmaları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu apareyler herhangi bir darbe geldiğinde kuvvetlerin dişlere yayılmasını engelleyerek dişlerin ve aynı zamanda çene kemiklerinin kırılmasının önüne geçilmesine yardımcı olur.
Dudak ve yanakta meydana gelen yaralanmalarında ise, hasarlı bölge ılık su ile temizlenmelidir. Yaralı bölgede kanama varsa gazlı bir bezle üzerine basınç uygulanmalıdır. Yanak ya da dudak dışından soğuk kompres uygulanması da faydalı olur. Eğer yara büyük ise ve kanama durdurulamıyorsa hemen diş hekimine ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.