Yeni Mezunların Hali Ne Olacak?
Üniversite mezunları ile ilgili 2017 yılında yazmış olduğum bir yazım vardı. 3 yıldır aslında değişen bir şey olmadığı ve her geçen gün üniversiteden mezun olan birçok gencin, genç üniversiteli işsizler sayısına eklendiğini ve her geçen gün sayısının arttığının hepimiz farkındayız.
Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor.
Herkes kitaplar ve yazılar yazıyor.
Kariyer yapmış birçok deneyimli kişiler öğütler veriyor.
Uzmanlar kişisel gelişim eğitimler alın, kendinizi geliştirin diyor. (Bende kesinlikle katılıyorum ve bende aynı paylaşımları yapıyorum) ve buna benzer birçok örnek yazabiliriz.
Peki sizce hep iş arayanlara mı bu öğütler, nasihatler, yol göstermeler yapılmalı.
Siz hiç sosyal medyada, iş ve işçi arayan platformlarda verilen ilanların %1 oranında deneyimsiz ilan gördünüz mü?
Bence bu sorunu en güzel çözecek olan idari yöneticilerdir. İşe alım yapan yetkililerdir. Bu kadar okumuş yeni mezun gencimiz varken onları işe alıp meslek öğretmek, onlara istihdam alanı kazandırmak bu kadar mı zor? Biz yıllardır deneyimli personel aradığımız için verimlilik kavramı sürekli her firmada geliştirilmesi gereken sorun olduğunu unutmayın.
Şirketler kendini vazgeçilmez hisseden çalışanlarla dolu olduğunu unutmayın. Şirkete deneyimsiz personel almamak, deneyimli personellerin kendinin belirleyeceği performansla çalışacağını unutmayın. Dünyada insanoğlunun yapamayacağı, öğrenemeyeceği hiçbir iş yoktur. Yeter ki akademik altyapısı almış, akıllı, gelişime açık, ahlaklı ve istekli kişiyi seçebilin.
Yeni mezun gençlerin iş hayatına atılmasında birinci görev işverene, ikinci görev ise işe alım yapan, değerlendiren, işgücünü belirleyen yetkiliye, üçüncü görevde adayın bağlı olduğu yöneticiye düşmektedir.
Dilerseniz bu konuyu biraz açalım.
İşverenlerimize şunu dile getirmek istiyorum. İşyeriniz kaç kişi olursa olsun önce İnsan Kaynakları bölümünüzü kurun. İşyerinin ana kaynağı insandır ve insan kaynağını ancak insan kaynakları bölümü ile başarıya ulaştırırsınız. Siz bunu yaparsanız sorunun ilk kaynağı çözülmüş olacaktır. İstihdamla ilgili Türkiye İş Kurumu zaten maliyet oluşturmadan size 3 ile 6 ay arasında gerekli maaş ve vergisel destekleri vermektedir.
İşe alım yapan yetkiliye düşen görev ise, işgücünü talep bölüm yöneticisinin talebini yeni mezunları şans vererek değerlendirilmesini sağlayın. Doğru işe, doğru insanı, akademik eğitimi almış kişiyi seçerseniz 3 ay ile 6 ay arasında, ona, bölüm yöneticisinin öğretemeyeceği hiçbir iş yoktur. En azından hiçbir şey olmasa bile genç arkadaşımızın öz geçmişine bir deneyim kazandırmış olursunuz.
Bölüm yöneticisine düşen ise yeni mezunlara şans vererek onlara zaman ayırıp işi işbaşında uygulatarak ve anlatarak sorumluluk vererek kısa zamanda işi öğrenmesini sağlamak.
İşverenlerimize diğer önerim ise, ülkemizde ve dünyada malum olan Covid-19 Pandemi sürecinde İnsan Kaynakları bölümleri çalışanların psikolojisi ile birçok zorlu durumlarla karşılaştı. Artık her işyerinde bir Psikolog kısmi zamanlı, yarı zamanlı bile olsa istihdam etmeniz sizi ve çalışanlarınızı bu zor süreçte çok faydalı olacak bir süreç ve yol izlemenizi sağlayacaktır.
Son yıllarda Ahlak ve İyi Niyet anlayışının git gide yok olduğu bu zamanlarda şirket kültürü ve aidiyetine çok faydalı olacağı kanaatindeyim.
Yazıma burada son verirken, işveren olanlar ve işletmelerde söz sahibi olan yöneticilere yarın itibari ile işyerlerinde istihdam açığı olan bölüm ve pozisyonlara yeni mezun arkadaşlara şans vermeleri konusunda düşünmelerini ve onlara deneyim kazandırmalarının gelecek kuşaklar için çok değerli bir davranış olacağını yenilemek istiyorum.
Sağlıcakla Günler.