Öncelikle dental implant uygulaması; çürük, iltihap ve travma gibi nedenler sebebiyle kaybedilen dişlerin yerine biyolojik olarak uyumlu titanyum vidaların yani yapay diş köklerinin yerleştirilmesi işlemidir. Daha önceleri implant işlemlerinde başarı oranı biraz düşük iken teknolojinin de ilerlemesi ile günümüzde başarı oranı yüzde 99’lara ulaşmıştır.
Hastalarda artık daha bilinçli davranmakta ve dişlerinin kesilmesi yerine yada hareketli protez kullanmak yerine dental implantları tercih etmektedirler. Ve bu sayede kaybedilmiş olan fonksiyonu ve estetiği yeniden kazanmaktadırlar.
Başarıyı etkileyen faktörleri genellikle üç başlık altında değerlendirebiliriz. Bunlardan ilki hekime bağlı olan faktörlerdir;
-İmplant uygulayacak hekimin bilgi ve tecrübesi
-Hastaya bütün sonuçları anlatması
-Sterilizasyon kurallarına uyulması
İkinci olarak hastaya bağlı olan faktörlerdir;
-Cerrahi işlem sonrası hekim tarafından belirtilen kurallara uyulması çok önemlidir.
Üçüncü olarak ise implantı üreten firmaya bağlı faktörlerdir ki en önemlisi budur. İmplantın doku dostu olması ve uzun yıllar işlev bozukluğu olmadan kullanılabilecek bir yapıda olmasıdır.
Kısaca özetleyecek olursak tedavide olumsuzluğa ve implantta başarısızlığa sebep olacak durumlar yetersiz kemik hacmi, aşırı sigara tüketimi, hastaya bağlı sistemik bazı hastalıklar, yetersiz ağız bakımı ve periodontal hastalıklar sayılabilir.