Ağız içerisi sert ve yumuşak dokulardan meydana gelmektedir. Dişler ve çene kemikleri sert dokuları; dişetleri yumuşak dokuları oluşturmaktadırlar. Genellikle bireyler daha çok çürüyen ve iltihaplanan dişlerden rahatsız olmakta ve diş hekimlerine bu durumlarda başvurmaktadırlar. Ancak dişleri ve çene kemiklerini çevreleyen dişetleri hastalıkları da çok önemlidir.
Dişeti hastalıkları genellikle iki başlık altında değerlendirilebilir. Bunlardan bir tanesi gingivitis dediğimiz ve sadece dişeti iltihabını içeren rahatsızlık iken bunun bir aşama ilerisi olan ve sadece dişeti değil çene kemiklerini de içeren ve dişlerin sallanarak kaybedildiği durum olan periodontitistir.
İki hastalığın ortak belirtileri dişetinde şişme, dişeti kızarıklığı, ağız kokusu ve ayrıca periodontitiste dişlerde hareketlilik ve yer değişimidir.
Dişeti hastalıklarında en önemli sebep mikrobiyal dentalplaktır. Ancak bunun dışında bazı sistemik ve kalıtımsal hastalıklarda bu rahatsızlıkların gelişimi için risk oluşturmaktadır. Bunlar dışında sigara, stres, hormonal değişiklikler, diş sıkma gibi durumlarda hastalığı şiddetlendirebilmektedir.
Gingivitis dediğimiz ve sadece dişetini içeren durum diştaşı temizliği ve gerekli ağız bakımı işlemleri ile düzeltilebilir. Ancak geç kalınırsa ve tedavi edilmez ise bir sonraki aşama olan periodontitise dönüşebilir. Periodontitiste iltihabi durum sadece dişetinde değil aynı zamanda çene kemiğine geçtiği için durum daha ciddidir. Bu aşamada tedavi yapılmazsa birey dişlerini kaybedebilir.
Dolayısı ile rahatsızlık ilerlemeden hasta tedavi için diş hekimine başvurmalıdır. Ne kadar erken müdahale olursa tedavi o kadar başarılı olacaktır.