Öncelikle diş taşları eksik ağız hijyeni yüzünden hasta ağzında biriken besin artıkları ve mikroorganizmaların tükürük yapısındaki minerallerle birleşmesi sonucu oluşur. Diş yüzeyine tutunan bakteri plağına, tükürük içerisindeki mineral ve tuzların çökelmesiyle diş taşı ortaya çıkmış olur. Yani bakteri plağı olmazsa diş taşı oluşumu genellikle görülmez. Bakteri plağının oluşma asıl sebebi ise iyi bir şekilde yapılmayan eksik ağız hijyenidir.
Bazı insanlarda tükürük yapısı yüzünden normalden daha fazla diş taşı birikimi olur. Bu kişilerin yapması gereken tek şey diş fırçalamaya ve ara yüz temizliğine daha fazla özen göstermektir.Buna rağmen azda olsa diştaşı birikebilir.Bu yüzden 6 ayda bir düzenli dişhekimi kontrolü çok önemlidir.
Bazı durumlar diştaşı birikimini daha da artırmaktadır.Sigara, alkol, aşırı çay kahve tüketimi gibi alışkanlıklar ağız florası üzerinde etkili olduğundan diş taşı oluşumunu artırırlar.
Bazı ilaçlar ve hastalıklarda tükürük mineral yapısını etkileyerek diş taşı oluşumuna zemin hazırlayabilirler.
Diş taşlarının ağız sağlığına zararları ;
-Diş Eti Hastalığı; Diş taşları, dişlerin diş eti ile birleştiği bölgelerde oluşurlar. Diş taşı yapısı bakterilerin yaşaması için ideal bir ortam olduğundan üzeri diş taşlarıyla kaplı diş eti bu bakterilerden etkilenir.Diş eti rahatsızlığının ilk aşaması kanama olarak gözlenir ve sonu dişin sallanıp düşmesi ile biten bir sürecin başlangıcı olarak kabul edilir.
-Dişetlerinde kanama; yukarıda belirttiğim gibi, kanama diş eti rahatsızlığının ilk aşaması olup, bazı hastalarda durum o kadar ilerler ki sabahları yastıklarını kan içinde bulabilirler.
-Diş Eti Çekilmesi
-Ağız Kokusu; diş taşları çoğunlukla ağız hijyeni iyi olmayan kişilerde fazlaca oluşur. Zaten var olan ağız kokusunun üzerine enflamasyonlu diş eti de eklenince kişinin kendisini bile rahatsız edecek kadar ağız kokusu olabilir.
Birçok hasta diştaşlarının temizlenmesi sonrasında yeniden ve hızlı birşekilde taş oluşacağını düşünmektedirler.Fakat diştaşı temizliği sırasında kullanılan ultrasonic aletler kesinlikle dişlere bir zarar vermektedir.
Bazı hastalar bu işlemin dişlerine zarar vereceğini düşündükleri için diştaşlarını kendileri temizlemeye kalkışırlar ve bu durum hasta için daha kötü sonuçlara yol açmaktadır.
Diş taşı temizliği yapılırken kullanılan aletler diş minesine zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Diş taşları dişe göre daha gevşek ve yumuşak yapıda oldukları için dişelere zarar gelmeden basitçe temizlenebilirler.
Bazı hastalar diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra daha çok diş taşı oluşmaya başladı diye şikayet ederler ancak bu tutarlı bir yaklaşım değildir. Diş taşı temizliği sonrası ağız hijyeninin maksimum olması gerekir. Eğer hasta dişlerini fırçalamazsa elbette yine diş taşı oluşacaktır.
Yanlış kullanımlarda, ultrasonik aletler diş minesinde çatlamalara sebep olabilir bu bir diş hekiminin yapacağı türden bir hata değildir.