Süt dişleri bebek yaklaşık 6 aylık olduğunda sürmeye başlar ve 30. aya kadar tamamlanır. Yaklaşık 6 yaşında ise 1. azı dediğimiz ilk kalıcı dişleri sürer ve bu dönemden sonra yaklaşık 12 yaşına kadar olan dönemi karma dişlenme dönemi olarak isimlendiririz.
Süt dişlerinin ilk görevi beslenme ikinci ve asıl önemli görevi ise kendinden sonra gelecek olan daimi dişler için doğal bir yer tutuculuk yapmaktır. Yani daimi dişler nereye çıkacaklarını önlerindeki süt dişi kökünü gördüklerinde anlarlar ve o kökün hareketini takip ederler.
Süt dişi erken çekildiği zaman doğal yer tutuculuk fonksiyonu ortadan kalkar hem de rehberini kaybeden daimi diş artık nerden nereye hareket edeceğini bilemez. Bu durumda daimi diş doğru yerine gelmeyeceği gibi gömülüde kalabilmektedir. Bu tür erken süt diş kayıpları ve hatta daimi dişlere tutulan alanın küçülmesine sebebiyet veren süt dişi çürükleri de ortodontik sorunların oluşmasına sebep olur.
Zamanından önce düşmüş bir süt dişi, önlem alınmamış kontrol altına alınmamış uzun süreli boşluklar, komşu dişlerin boşluklara devrilmesi, temizlenmesi güç alanların oluşması, enfeksiyon, çürük başlangıçları ağrıya sızıya sebep olabilir. Çok çürümüş, kırılmış süt kökleri dişetinde bir tahribat yaratmış olabilir, iyileşmesi biraz daha sürebilir.Bu yüzden çocukların süt dişlerine de daimi dişlerde olduğu gibi önem verilmelidir.
Daimi dişler yamuk geliyorsa?
6 yaşında bir ortodonti uzmanına görünmekte fayda vardır. Ortodonti tedavisi, dişsel, kemiksel ve kas kaynaklı sorunlara çözüm üreten, estetik ve fonksiyonel çene kapanışını elde etmenizi sağlayacak en doğru tedavi biçimidir. Kemiksel veya kas kaynaklı sorunlardan bazıları acil ve olabildiğince erken müdahale gerektirir. Eğer sadece diş değil çene ile ilgili bir sıkıntı da varsa erken yaşta müdahale gerekebilir.
Sallanan süt dişleri çekilmeli mi?
Süt dişi sallanıyorsa, çocuk için yemek yemek zorlaşır, can acısı ve hatta bazen minik diş eti kanamaları söz konusu olabilir. Artık kök desteği azalmış sallanan bir dişi (ani travma ve kaza koşulları söz konusu değilse) çekmek sıkıntı yaratmaz. Çocuğun da konforu düşünülerek dişi minumum travma ile ağızdan profesyonelce çekmek en doğrusu olacaktır.