Cenab-ı Allah’ın bizlere imandan sonra bahşettiği en büyük nimet, zamandır. Buna rağmen insanoğlu Allah Resulünün (sav); “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunun değerini bilmekte aldanmıştır! Sağlık ve boş vakit.” (Buhari, 6049) ifadesiyle önemi hakkında uyarıda bulunulmuş ve kıymetinin bilinerek önemli uğraşlarla doldurulması vurgulanmıştır.
Güzel ve faydalı işlerle geçirilen her vakit değerli olmakla beraber, ayet ile hadislerin faziletini zikrettiği ve ayrıca önemli olaylara tanıklık eden zaman dilimleri daha da kıymetli olur.
Bu müstesna zamanlardan biri de üç aylar olup, geçmişi muhasebe etmeyi gerektiren ve hayatımızda manevi bir iklimi ifade eder. Ömür yolculuğunda uyarı misali her işaret ve tabelayı dikkate alarak kendini kontrol edip, yenilenmeyi hayatımıza kazandırır. Bunların yanı sıra Receb-Şaban-Ramazan olan üç ayların değerini ifade eden önemli hususlardan birisi de, beş önemli geceden dördünün bu aylar içerisinde olmasıdır.
Bunlar:
1- Regâib; Receb’in ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi (7 Mart 2019),
2- İsrâ-Mirâc; Receb’in yirmi yedinci gecesi (2 Nisan 2019),
3- Berât; Şaban’ın on beşinci gecesi (19 Nisan 2019),
4- Kadir; Ramazan’ın yirmi yedinci gecesi (31 Mayıs 2019).
Bu üç ayların fazileti ve değeriyle ilgili olarak rivayet edilen hadislerde şöyle buyurulmuştur:
“Allah’ın en seçkin ayı Receb’tir. O, Allah’ın ayıdır. Kim Receb ayını yüceltirse Allah’ın emrini yüceltmiş olur. Kim Allah’ın emrini yüceltirse Allah onu naim cennetlerine sokar ve Allah’ın en büyük rızası onun için sabit olur.
Şaban ise benim ayımdır. Kim Şaban ayını yüceltirse benim emrimi yüceltmiş olur. Kim benim emrimi yüceltirse ben ona kıyamet günü öncü ve yoldaş olurum.
Ramazan ayı ümmetimin ayıdır. Kim Ramazan ayının değerini yüceltir ve ona saygısızlık etmezse, gündüzlerini oruçlu gecelerini de namazla geçirirse ve tüm organlarını da muhafaza ederse, Allah’tan affedilmesini isteyeceği bir günahı olmadan Ramazan’dan çıkar.”
( Sünen-i Beyhaki, 1398)
Unutmamalıyız ki; Allah tarafından verilen her nimet değerlidir. O’ndan bizlere ihsan edildiği şuuruna vararak hakkını vermeli ve O’nun rızasına uygun bir şekilde tasarrufta bulunmalıyız. Bu nimetlerin en başında gelen ve bir gün bitecek olan, zamandır. Bizler için birer uyanma, muhasebe ve yenilenme fırsatı olarak kabul etmemiz gereken üç aylar gibi müstesna zamanları iyi değerlendirmeli, kulluğumuzu ihlas ve takvayla yenilemeli, ibadetle bezemeli, geçmişimizi tövbe ve istiğfarla temizlemeliyiz. Şunu iyi bilmeliyiz ki; Recep toprağa tohum atma, Şaban sulama ve Ramazan ürün alma mevsimidir…
Sevgili Peygamberimizin (sav) üç aylara başlarken yaptığı duayla sözlerimize son verelim;
“Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bizlere bereketli eyle ve bizleri Ramazan ayına kavuştur.” (Sünen-i Beyhaki, 3815) ÂMİN.