Diş hekiminiz güzel kaplamalar yaparak sizi mutlu edebilir. Ancak bu kaplamaların uzun ömürlü olmasının altında yatan asıl dikkat edilecek nokta hastanın ağız ve diş sağlığı bakımına gösterdiği önem ve diş fırçalama işlemidir.
Genellikle halk arasında kaplamaların 10 senelik bir ömrü olduğuna inanılır. Ancak dikkatli bir bakım ile eğer alttaki dişlerde ve dişetlerinde bir sorun olmadığı sürece 20 yılı aşan sürelerde bu kaplamalar ağız içinde kalabilirler.
Kaplamaların değişme sebepleri genellikle alttaki dişin çürümesi veya dişeti iltihaplanmasından kaynaklanmaktadır. Sağlıklı dişetlerinde kanama olmaz ve açık pembe renktedir. Koyu kırmızı renkte kanamalı dişetleri sıkıntının habercisidir. Dişeti iltihapları basit kanamalar ile başlar ve bu kanamalar zamanla şiddetlenir. Ve devam eden süreçte kemik yıkımı başlayarak ilgili dişi çekime kadar götürebilir.
Önemli olan bir diğer noktada kaplamanın altında kalan dişin durumudur. Eğer diş ileride sorun çıkartacak bir durumda ise kanal tedavisi ve gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaplama işlemi uygulanmalıdır. Aksi takdirde kaplama diş yapıştırıldıktan sonra dişte ağrı ve hassasiyet devam edecektir.
Burada bahsettiğim konu hem metal destekli hem de tam porselen kaplama çeşitleri için geçerlidir.
Burada hastaya düşen görev ise her zamanki gibi sadece ağız bakımı ve özen göstermesidir.
Dişlerini ve dişetlerini günde en az 2 defa düzenli fırçalamak önemlidir. Ve mümkün olduğunca diş ipi kullanımı da önem arz etmektedir.
Rutin diş hekimi kontrollerini atlamadan senede 2 defa diş hekiminize muayene olmanız erken teşhis ve tedavi için önemlidir.