Türkiye’de rekabetin en fazla olduğu partilerin başında Cumhuriyet Halk Partisi geliyor. Bu nedenle genelde kongrelerde her zaman birden fazla aday görmek mümkün.

Biz bugün İnegöl’ü konuşacağız.

CHP İlçe Başkanlığına Zemci Şahin’in seçilmesinin ardından parti içi muhalefet boş durmadı. Demokrasi grubu adını veren grup uzun süreden beri mevcut ilçe yönetimini değiştirmek için ciddi efor sarf etti. Peki bu duruma nasıl gelindi?

İlçe Başkanı Zemci Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri göreve başladıktan hemen sonra, partinin en önemli isimlerinden biri olan Erkan Dönmez ve eski ilçe Başkanı Bengül Kavlak’ı partiden ihraç etme kararı kaldı.

31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde(yerel seçim) bu iki ismin CHP’nin İnegöl Belediye Başkan Adayı Ali Doğan yerine Saadet Partisi Adayı Hasan Eroğlu’na oy toplamak için kapı kapı dolaşarak oy istediği iddia edildi. İlçe yönetimi bu iddialar üzerine Erkan Dönmez ve Bengül Kavlak’ı disiplin kurula sevk etti.

İl Disiplin Kurulu iki ismi de dinleyerek savunmalarını aldı. İddiaları reddeden iki isim, kendileri hakkında karalama kampanyası yapıldığını, bu durumu ispat edecek bir kişinin bile bulunmadığını söylediler. Genel seçimlerde ittifak yaptıkları partilerle ikili ilişkilerini geliştirdiklerini, ancak oy taşıma gibi bir eyleme girmediklerini söyleyen Erkan Dönmez ve Bengül Kavlak haklı görüldü. 1 oya karşılık 8 oyla 2 isimde ceza almadı.

Bu kez Erkan Dönmez’in ismi Büyükşehir için dolaştı. Büyükşehir Belediyesi’nde kendisine görev verileceği konuşulan İnegöllü siyasetçiye, koordinatörlük yakıştırmaları yapıldı.

Parti içi muhalefetin iddiasına göre İlçe Yönetimi, Erkan Dönmez’in önünü keserek görev almasını engelledi.

İşte bu gelişmeler üzerine muhalif isimler hemen harekete geçti. Demokrasi grubu verilen grupta Oğuz Erdem ve arkadaşları kurultay yolunu açacak adımlar atmaya başladı.

Tek tek delegeleri dolaşarak destek isteyen gruba, 202 kişi noter huzurunda imza verdi. İmzalar önce İlçe Yönetimine teslim edildi. Aradan henüz birkaç saat bile geçmeden partiden bir açıklama geldi. İlçe Başkanı Zemci Şahin, “Kurultay için yeterli imza bulunmamaktadır” dedi.

CHP’nin 368 delegesi bulunuyor. Tüzük gereği 368 delegenin yarısından bir fazlası yani 185 delegenin imza atması durumunda 45 gün için kurultaya gidilmesi gerekiyor.

Peki 202 imzanın teslim edildiğinin açıklanmasına karşın Zemci başkan neden yeterli imzanın olmadığını açıkladı?

Parti kaynaklarından edindiğim bilgilere göre imzaların teslim edilmesinin ardından 22 delege imzasını geri çekmiş. Bu durumda imza sayısı 180’e geriledi. Yani kurultay için gerekli olan 185 delegenin altında kaldı.

Ancak muhalif isimler bu duruma inanmıyor. İstifasını geri çektiği iddia edilen isimlerin açıklanmadığını söylüyorlar. Yine muhalif isimlere göre Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve İdari mahkemelerin emsal kararları gerekçe gösterilerek imzaların geri çekilmesinin mümkün olmadığı iddia ediliyor. Muhaliflere göre ilçe yönetimi 30 gün için kurultay kararı almak ve 45 içinde kurultayı yapmak zorunda. Hukuken bu karar uygulanmazsa yargıya başvuru yapılacak.

Madalyonun diğer yüzüne bakalım bir de.

CHP İl Yönetimi son zamanlarda ilçelerden gelen kurultay isteklerinin artmasından dolayı endişeli. Bu nedenle kurultaylara pek sıcak bakmıyor. Osmangazi ve Kestel’den sonra İnegöl’de de kurultay seslerinin yükselmesi pek hoşlarına gitmiş gibi görünmüyor. Özellikle İnegöl’e özel önem veren CHP İl Yönetimi’nin gelişmeleri uzaktan takip ettiği de gelen bilgiler arasında.

Peki şimdi ne mi olacak?

Son gelen bilgilere göre İlçe Yönetimi kurultaya gitmemekte kararlı. Hatta İl Disiplin Kurulunda suçsuz bulunan Erkan Dönmez’i, bu kez Genel Merkez Yüksek Disiplin Kuruluna verecekleri konuşuluyor.

Diğer taraftan ise boş durmayan Oğuz Erdem ve arkadaşları, 202 kişiden oluşan noter imzalı kurultay talep dilekçesini İl Yönetimi ve Genel Merkez’e teslim edecekler. Erdem, kurultay yapılana dek hukuki anlamda her yolu deneyeceklerini söylüyor.