Sağlıklı bir dişeti soluk, mat pembe renktedir. Dişleri boyun bölgesinde sıkı bir şekilde sarar. Sağlıklı dişeti asla kanamaz. Enfeksiyon ya da iltihap olmaz. Fırçalama ile kanamada meydana gelmez.
Ancak sağlıksız dişetleri iltihaplıdır ve kanama ile kendini gösterir. Dişetlerinin sağlıksız ve kanamalı hale gelmesinin temel nedeni kötü ağız hijyeni ve bakım olmakla birlikte çeşitli sistemik hastalıklar ve genetik durumlarda bu olumsuzluğa neden olabilmektedir.
Pekala dişeti kanamasının belirtileri nelerdir?
-Dudaklar ve dişetinde kanama olması
-Ağız içerisinde metalik tat hissi
-Diş ipi veya diş fırçasında kan görmek
-Dişeti çekilmesi, dişeti iltihapları, ağız içerisinde sallanan dişlerin mevcudiyeti
Dişeti kanamasının nedenleri nelerdir?
-En önemli nedeni kötü bir ağız bakımı ve yetersiz diş fırçalamaktır.
-Ağız içerisinde diş taşı mevcudiyeti
-Kötü ve eski protezlerin bulunması
-Genetik faktörler
-Diyabet hastalığı
Diş kayıplarının büyük oranda sebebi olan periodontitis ve gingivitis çok ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardır. Gingivitis dediğimiz durum genellikle dişetleri ile sınırlı olan dişeti kanaması, iltihabı ve dişetlerindeki şişlikler ile kendini gösteren rahatsızlıktır. Ve bu durum ciddiye alınmayıp tedavi edilmez ise hastalık ilerleyerek çene kemiğine ulaşır. İşte bu aşamadan sonra olay periodontitis dediğimiz çene kemiğini de içeren daha ciddi ve ilerleyen aşamalarda diş kayıpları ile sonuçlanan bir sonun başlangıcıdır.
Bu iki rahatsızlık dışında kontrol altına alınamayan dişeti kanamaları ve şişlikler çeşitli sistemik hastalıkları aklımıza getirebilir. Bunlar lösemi ve diyabettir. Ancak bu doğrudan teşhis edilemez.
Sadece diş hekimi değil aynı zamanda tıp doktorları ile ortaklaşa yapılacak muayene ve testler ile karar verilebilir.