Milyarlarca insandan hiçbirinin parmak izi bir başkasına asla benzemez. Aynı farklılığı genetik yapıda göremiyoruz. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, insanlar arasındaki fiziksel farklılıklara rağmen tüm insan topluluklarının genetik olarak benzer olduklarını gösteren, dünyanın farklı bölgelerindeki toplumlar arasında bile daha önce sanıldığından daha fazla genetik benzerlikler bulunduğu savunuluyor. Araştırmada "Bütün insanların genetik yapıları neredeyse yüzde 99.9 oranına birbirine benziyor. Geri kalan binde bir farklılığın yüzde 94´ü ise aynı toplumlar arasında görülürken farklı toplumlar arasındaki farklılığın oranı sadece yüzde 6." olduğu görüşü ileri sürülüyor. Allah, insanı ´topraktan, çamurdan, balçıktan, sudan, meniden, aşılanmış yumurtadan, erkek ve dişiden, çift olarak yarattığını bildiriyor. Ve “İncire, zeytine, Sinâ Dağı´na ve şu emin beldeye yemin ederim ki, kesinlikle Biz insanı gerek fiziksel, şekilsel ve gerekse zihinsel, ruhsal bakımdan en güzel, en mükemmel şekilde yarattık." (Tin/1-4) diyor. Yine insan dahil "Her şeyi bir ölçüye göre yarattığını" (Kamer/49) bildiriyor. İŞLERİNİZ VE DAVRANIŞLARINIZ BAŞKA BAŞKADIR Kuran, insanı ve insan fiillerini anlatırken bazı hatırlatmalar yapıyor: “Ey insanlar! Kesinlikle işleriniz ve davranışlarınız başka başkadır.
İnsanların hangi fiillerinden hoşnut olduğunu Allah şu ayetlere dile getiriyor: "Öyle insanlar vardır ki, Allah´ın hoşnutluğunu kazanmak İçin kendi nefsini, malını, canını,her şeyini insanlık İçin feda eder. İşte bu kimselere Allah sevgi, şefkat ve rahmet yağdırır." (Bakara/207) "Yaptıkları Yardımı Allah İçin verip de sonra başa kakıp yüze vurmayanların Rableri yanında ödülleri vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar sıkıntı çekmeyeceklerdir." (Bakara/262) "Allah´ın hoşnutluğunu kazanmak ve kendilerini garantiye almak İçin mallarından yoksullara yardım edenler; bol yağmur yağdığında iki kat ürün veren, yağmur bol yağmasa bile onun çisiltisiyle yetinen yüksek verimli bir bahçe gibidir. Allah yapmakta olduğunuz herşeyi çok iyi görmektedir." (Bakara/265) "Mallarını gece-gündüz, gizli-açık olarak iyilik için verenlerin Rableri yanında ödülleri vardır. Onlara hiçbir korku yoktur. Onlar sıkıntıya düşmeyeceklerdir." (Bakara/274) ALLAH KİME YARDIM EDER? Allah, özellikle insanın sıkıntıya girip dara düştüğü anlarında hangi insanlara yardım edeceğini de açıklıyor: KURAN İNSANLARI AKLETMEYE DAVET EDER Dünya yaşamında yarattığı insanları Kuran´da sık sık uyaran Yüce Yaratacı düşünmeyi ve akletmeyi özellikle vurguluyor: “Akla vurguyu "her şey akıldan ibarettir" gibi anlamak da akla aykırıdır; akıl her insanda vardır, asıl olan akletmektir. Kur´an 300´e yakın yerde bizi "akletmeye", "anlamaya", "tefekküre", "derin düşünmeye", "ibret almaya" davet eder.” (Prof. Hasan Onat. 06.02.2018)
´İnsanın başıboş bırakılmadığına´ dikkat çeken Allah, bizlere dünya ve ahiret dengesini korumamızı hatırlatıyor: "Bu dünyada kör olan, ahirette de kördür. Gittiği yol olarak da daha sapıktır." (İsra/72) Bazıları dünya yaşamını dışlar ve aslında hakkında hiç bir şey bilmedikleri dünyevileşmeyi eleştirirler, dünyayı, malı, zenginliği dışlarlar ve suçlarlar. DOĞRU CEVAP HANGİSİ? SORULAR: Soru Şu: Halife Ömer zamanında İran, Irak ve Suriye´yi fetheden, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde baştan başa Anadolu, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu,Kuzey Afrika gibi geniş bir hinterlanda yayılan çok önemli bir bölgeyi kontrol altına alan büyük bir güç ve aktör olan Müslümanlar; Müslümanlar ısrarla kendileriyle yüzleşmekten kaçıyor. ÖZSÖZ: |