Coğrafya olarak çok güzel bir yerde ve içerisinde birçok güzelliklere sahip bir yerde yaşıyoruz. İnegöl’ün sahip olduğu güzelliklere birçok yer sahip değil. Bu açıdan bakınca başka yerleri kıskandıracak kadar güzelliklerle dolu. İnegöl artık bu güzelliklerine bir güzellik daha katmış oldu. Ne o derseniz, Kitap Fuarı. Uzun zamandır İnegöl’de de olmasını arzuladığımız fakat bir türlü gerçekleşmeyen Kitap Fuarı gerçekleşmiş oldu. Hem de üçüncü Kitap Fuarı başarıyla gerçekleşmiş oldu.
Kitaplar bizim için çok önemli. Her zaman kitap okumadığımızdan hep şikayet edip duruyoruz. Fakat nedense televizyon, cep telefonları ve internetten kendimizi hiç uzak tutamıyoruz. Neden kitap okumuyorsunuz sorusuna ise vaktim yok, kitap fiyatları çok pahalı ve daha birçok bahanelerle cevap vererek geçiştiriyoruz. Bunların hiçbirisi bahane olmamalı, gönlümüz kitapta, kitaplardan yana olursa rahatlıkla birçok kitabı okuyabiliriz. Ne vaktimizden çok şey kaybederiz ne de cebimizdeki paramızdan. Yeter ki biz mantıklı bir şekilde hareket edebilelim. Her şeyden önce kitabı boş vakitlerde okunan bir şey olarak görmeyelim. Kitap okumak başlı başına ciddi bir iş, bir uğraştır. Emek ister. Boş vakitlerde başvurulan bir meta olarak kitabı görmek, öyle değerlendirmek doğru değil. Kitapların içerisinde ne kadar çok güzellikler, zenginlikler var. Bütün bunlar biz okuyucular tarafından keşfedilebilmeyi bekliyor. Bir araştırmada Türk halkının ihtiyaç maddeleri hakkında araştırma yapılmış. Kitap 235. Sırada yer almış. Bu araştırmada “Darbeli Matkap” bile 234 şeyin arasında kitaptan daha ön sırada yer almış. Anne ve babalar kendileri kitap okumasalar bile çocukları kitap hissederek, keşfederek sevsinler diye evlerinde küçük bir kütüphane oluşturabilmeliler. Bu, çocuklara okumayı ve sevdirebilmeye sebep olabilir. Birbirimize her zaman hediye vermeyi, hediyeleşmeyi seven bir milletiz fakat iş kitap hediye etmeye gelince bu konuda alışkanlığımız yok denecek kadar az. Sevdiklerimden bir kitabı hediye olarak almak ve aynı şekilde sevdiklerime kitap hediye etmek beni çok sevindirir. Bu başka bir sevinçtir, mutluluktur. Kitap fuarları kitaba önem vermek, onları sevdirebilmek açısından çok önemli.
Bu sene de İnegöl üçüncü Kitap Fuarını bitmesine bir gün kala gidip ziyaret etmek nasip oldu. Kitapları sevenlere kitap fuarları mutluluk yaşatır. Eskiden başka yerlerde, Ankara, İstanbul ve Bursa’da gezdiğimiz kitap fuarlarına özenerek, keşke İnegöl’de de böyle kitap fuarları olsaydı diye hayal ederdik. Bu hayal güzel İnegöl için artık gerçek oldu.
Kitap fuarından içeriye girince kalabalık kuş sürülerinin sesleri gibi çocukların cıvıl cıvıl seslerini duyuyor, öğretmenleri eşliğinde sıra halinde kitapları merak halinde kitapları merakla incelediklerini, yazarlarla konuştuklarını, anne ve babalarıyla gelen çocukların da yazarlarla birlikte çok sevinerek fotoğraf çekindiklerini görüyorsunuz.
Bu sene Fuar daha güzel. Alt katta da kitapçılar, yayınevleri var. Kitap Fuarında 100 yayınevi, 100 yazar, 1 Milyon kitap, konferanslar, söyleşiler ve imza günleri var. Ayrıca yazarlar içerisinde, 24 İnegöllü yerel yazar var.
İçerisinin sıcaklığı da çok iyi, ziyaretçileri rahatsız etmiyor. Ne çok soğuk ne de çok sıcak, bu da önemli. Konuştuğum bazı yayınevleri sahipleri, yazar ve kitapçılar çok memnu olduklarını söylediler. Yer açısından fuarın genişlemesinin çok güzel olduğunu söylediler. Bazı kitapçılar “AVM’nin orada da olsa çok iyi olur” dediler.
Güzel İnegöl Kitap Fuarı ile daha da güzel. Kitap fuarları İnegöl’e yakışıyor.
Evet yapılan güzel bir iş varsa, İnegöl’ün adına, ülkemizin hayrına bir iş yapılıyorsa takdir etmeliyiz. Particilik adın söylemiyorum. Hangi parti yaparsa yapsın iyi bir şeydir. Takdir etmek insanı partici yapmaz. Particilik zihniyetinden uzak durmalıyız. Toplum olarak sevgi bağlarımızı güçlendirmeliyiz. İnegöl Kitap Fuarı’nın gerçekleştirilmesinde tüm emeği olanlara İnegöl Belediye Başkanı sayın Alpar Taban beye, ayrıca Müzecilik alanında çalışmalarına şahit olduğum, İnegöl’de Kültür ve Sanat çalışmalarına imzasını atabilen, iki master’li ve doktorasını yapmakta olan Sanat Tarihi Uzmanı, çalışkan kardeşimiz sayın Önder Kılıç beye, bir kitap tutkunu olaraktan tüm kitap severler ve İnegöl adına teşekkürü bir borç bilirim. Bu sene daha da güzel olan fuarın, kısmetse yapılacak olan dördüncü fuarın daha da güzel olmasını şimdiden diliyorum. Son söz olarak; İnegöl, Kitap Fuarları ile artık daha da güzel diyorum.