Tam anlamıyla bir ekonomi şehri hüviyetinde olan İnegöl’de ilk kez enteresan şeyler oluyor. İşler adeta durma noktasına geldi.

Hemen hemen her sektörde acayip bir durgunluk var. Ben bugün İnegöl ekonomisinin içinde bulunduğu durumu yaptığım küçük bir araştırma sonucu ile aktarmak istiyorum.

Herkesin dilinde “Ne olacak bu ekonominin hali?” sorusu olunca, gerçekten de böyle bir sıkıntı gerçekten var mı? diyerek, ilçede nakliyecilik yapan küçük esnaflarla buluştum.

Elinde avucunda ki üç kuruşla kamyonet alıp, hem şehir içi hem de sanayi bölgesinde taşımacılık yapan nakliyecilerle bir araya geldim.

Bu isimler sadece taşımacılık yapmıyor, hatta ürünleri yükleme işini de üstleniyorlar. Bunlar hamal mı yoksa nakliyeci mi anlayamazsınız bile…

İnegöl’de şehir içi nakliye ücretleri 150 ila 500 TL arasında değişiyor. Tam randımanlı bir nakliyeci günde 15 sefer yapabiliyor. İşlerin en yoğun olduğu günde bir nakliyeci 3-4 bin TL arasında ciro yapıyor. Ama küçük bir not, İnegöl’de işler tıkırında giderse…

İşte tam da bahsetmek istediğim konu bu. Henüz 4-5 ay öncesine kadar nakliyeci sıkıntısı yaşanan İnegöl’de bugün işler öyle bir hal almış ki akıl işi değil.

Nakliyecilik yapan Ramazan kardeşim günde 10 sefer yaparken bugün bu rakam 4’e düşmüş, Ahmet ise günde 12 sefer yaparken bu rakam 5’e, Hasan ise günde 8-10 sefer yaparken günde 2-3’e düşmüş. Günlük 3 bin TL cirosu olan arkadaşların ortalamaları 500-1000 TL’lere gerilemiş.

Nakliyecinin sefer sayısının düşmesi ya da kazancının düşmesi aslında ilçede ki üretimin ne kadar düştüğünün de bir göstergesi. Nakliyecilerin işleri %50-60 düşmesi pek hayra alamet bir durum değil yani.

Burası İnegöl, her zorluktan bir şekilde güçlü çıkmış bir ilçe olsa da, bugünlerin geçici olduğu düşünülse de ihtiyatlı olmakta fayda var. Ben bazen İnegöl böyleyse Türkiye nasıldır? diye soruyorum kendime.

Bütün sektörlerde gerçekten çok acayip bir sıkıntı söz konusu.  En büyük tehlike ise ekonominin düzeleceğine olan inancın her geçen gün zayıflamaya başlaması.

Yazımın sonunda şu hatırlatmayı yapmakta fayda var. İnegöl’de ki genç girişimciler her zaman bir çıkış yolu bulur. Burada ki mesele İnegöl değil, Türkiye…