İbrahim Tatlıses’in seslendirdiği  “Yalnızım” şarkısında dediği gibi, bir zamanlar Türkiye’nin kaplıca cenneti diye tabir edilen Oylat’ın o eski halinden eser yok şimdi.

Ne görsel anlamda ne de otel konforu anlamında Oylat 10-15 yıl önceki halini mumla arar oldu. Artık miadını tamamlamış binaların bir esprisi kalmadı. Bunca reklamı yapılan bölgeye gelenler açıkçası otellerin kalitesine bakınca şaşırıp kalıyor.
Çünkü otelcilik anlamında Türkiye, dünyanın en iyi hizmet veren, en iyi mimarilerine sahip olan ülkelerin başında geliyor. Açıkçası bir zamanlar Oylat’ta öyleydi.
Henüz Türkiye’de 5 yıldızlı otellerin sayısı azken, Oylat’ta ki otellerin bir albenisi vardı. Siyasi parti liderlerinden, sanatçılarına, bakanlardan, belediye başkanlarına kadar ünlü isimlerin konaklama yaptığı bir yerdi. 
Bir dönem Oylat’ta yer bulabilmek için torpil bile işlemiyordu. Çünkü hınca hınç dolu bu yerin ünü tüm Türkiye’yi sarmış, turizm şirketleri bile Oylat’a tur düzenlemek için aylar öncesinden yer kapatıyordu.

PEKİ OYLAT’TA NE DEĞİŞTİ?
Aslında yıllar boyunca hem devlet hem de belediye Oylat’a yatırım yaptı. Büyük Otel yıkıldı, hamamlar elden geçirildi, Çağlayan Otel yapıldı, Aşiyan Otel’de düzenlemeler oldu. Yolları yapıldı. Oylat içine bir görsellik kazandırıldı. Hatta Çağlayan yolu inanılmaz derece güzelleştirildi. Ama…
Bu dediğimiz hizmetlerin çoğu yıllar öncesine dayanıyor…
Artık bu oteller hem görsel hem de yapısal anlamda 3 yıldızlı oteller sınıfında kaldı. Türkiye’de kaplıca turizmi inanılmaz büyürken, Oylat adeta geriledi. Odalardaki mobilyalardan tutun, halılarına kadar her şey eskidi. 
Son 10 yılda lobiler hariç, otellerin neredeyse hiçbir yerine dokunulmadı. Kısacası bir zamanlar torpilin bile işlemediği Oylat’a bugün hiç kimse özel bir misafirini getirmiyor. Gün geçtikçe Oylat’ta ki doluluk oranları azalıyor.

SİL BAŞTAN YAPILMASI LAZIM
Oylat bana göre konumu itibariyle halen Türkiye’nin en güzel yerinde. Hava ve su kalitesi de yine Türkiye’nin en iyisi. Ancak tesisleşme alanında Türkiye’nin çok gerisinde kaldı. Oylat için sil baştan bir çalışma yapılması lazım. Bana göre Oylat’ın komple yıkılarak otellerin günümüz mimarisiyle ve akıllı bina konsepti ile inşa edilmesi lazım. 
Kısacası Oylat’a artık bir yeni bir kimlik kazandırılması lazım. Günümüz dünyasında doğa turizmiyle yeniden şahlanış dönemini yaşayan iller var. Hiç mi bunlar dikkatimizi çekmiyor? Mesela ünlü otel zincirleri Oylat’a getirilebilir. Eminim ki o zaman Oylat hiç olmadığı bir noktaya gelir.
Biz ne zaman elimizdeki bu değerlere kör kalmamayı öğreneceğiz? Biz ne zaman Oylat’a hak ettiği değeri yeniden vereceğiz?
Bu konuda gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi gerekse de İnegöl Belediyesi’ne büyük iş düşüyor. Hatta Sağlık Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın da Oylat’ın yeniden inşası noktasında taşın altına elini koyması gerekiyor.