Sağlıklı dişetlerinde iltihaplanma dediğimiz olay meydana gelmez. Ancak başta kötü ağız hijyeni olmak üzere çeşitli nedenlerden dişeti iltihaplanması oluşabilir.Bu durumda oluşan iltihaplı dişetini Gingivitis olarak adlandırmaktayız.
Gingivitis zamanında tedavi edilmezse, bir sonraki evresi daha tehlikeli bir hastalık olan periodontitis oluşabilir. Periodontitis, sadece diş etini etkilemez; kemiği, diş etlerini, dişleri ve kemiğe bağlı olan lifleri de etkiler. Ve sonuçta diş kaybına neden olacak kötü sonuçlar doğurabilir.
Gingivitis genellikle yemek artıklarının temizlenmemesi sonucu oluşan plakta bulunan bakteriler nedeniyle oluşur. Plak; mukus, salya, yemek artıkları ve ağızda yaşayan bakterilerden oluşur. Plakta bulunan bakterilerden oluşan kimyasallar diş eti dokusunun iltihaplanmasına neden olur. Diş etleri şişer ve hassaslaşır.
Tek nedeni diş fırçalamamak değildir....
-Yanlış fırçalama ve diş ipi kullanımı nedeniyle dokuda oluşan yaralar.
-Vitamin eksikliği, özellikle de C vitamini eksikliği
-Diyabet, tiroid problemleri, bağışıklık sistemindeki bozukluklar gibi hastalıklar
-Ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar
-Hamilelik süreci
-Çeşitli kan hastalıkları.... dişeti iltihaplanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Gingivitisin belirtileri şunlardır:
-Kolay kanayan hassas, şişik diş etleri
-Kırmızı-mor arası renkte dişetleri
-Kötü ağız kokusu
-Gevşek ya da birbirlerinden bağımsız olarak yerlerinden oynayan sürekli dişler
-Dişlerinizden çekilen diş etleri
Dişetlerim nasıl eski sağlıklı haline döner?
Tedavi öncelikle dişlerinizin düzenli temizlenmesiyle başlar. Diş hekiminiz tüm tartar ve plağı dişin minesinden ve dişlerin kök yüzeylerinden temizler. Bunların yanında diş hekiminiz size en iyi fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini öğretir. Bu eğitim, özel olarak şekillendirilmiş fırçaların kullanılarak dişler arasının temizlenmesini ve diş eti dokusundaki kan dolaşımının harekete geçirilmesini içerir.
Tartar ve plak temizlendikten sonra diş ve kök bölümleri artık temizlenmiştir ve doku iyileşebilir. Diş eti dokusunun sıkı, pembe ve sağlıklı bir durumuna geri dönmesi, genellikle birkaç günle birkaç hafta arasında gerçekleşir.
Diğer tedaviler şunlardır:
-Reçeteli veya reçetesiz antibakteriyel ağız çalkalama suları
-İlaçların ayarlanması: Doktorunuz, kullandığınız ilaçların dozunu azaltabilir ya da diş etlerinizi etkilemeyen başka bir ilaç yazabilir.
-Ameliyat: İlaçların neden olduğu bazı gingivitis vakalarında, dokunun fazla büyümesini tedavi etmek için küçük bir ameliyat gerekebilir.
-Multivitamin takviyeleri