Süt dişleri bebek yaklaşık 6 aylıkken ağızda yerini alır ve ağızdaki son süt dişinin düşmesi 12 yaş civarına denk gelir.Bireyin ömür boyu kullanacağı ilk sürekli diş ise 6 yaşında çıkan 1. büyük azı dişidir. 6-12 yaşları arasında ağızda hem sürekli hem de süt dişleri vardır. Bu döneme kısaca karışık dişlenme dönemi denir.
Süt Dişlerinin Dökülmeme Nedenleri Nelerdir?
Süt dişlerinin düşmesi için , süt dişinin hemen altından o bölgeye konumlanacak olan daimi dişin gelmesi gerekmektedir. Daimi diş alttan büyüdükçe süt dişinin kökleri erir ve sonunda düşer. Bu mekanizmayı bozacak bir durum varsa süt dişi düşmeyecektir.
Süt dişinin düşmemesine sebep olabilecek şeyler arasında;
- Süt dişine gelecek bir travma(düşme, darbe alma...)
- Süt dişindeki aşırı çürük,
- Altında daimi diş olmayan süt dişi,
- Daimi dişin süt dişinin altında değil başka yerde olması,
- Daimi dişin gelişmesini veya sürmesini engelleyen faktörler sayılabilir.
Yetişkin Bireylerde Ağız İçerisinde Süt Dişi Bulunması
Ağızda sorunlu süt dişleri olması durumda izlenecek bazı yollar vardır.
Altta daimi dişi gömülü ise düşmemiş süt dişi çekilip, alttaki daimi diş olması gereken yere getirilebilir. Bu işlem için ortodontik bir tedavi yaklaşımı yani diş teli gereklidir.
Düşmemiş süt dişi sağlamsa, kök yapısı iyi ve ağız içi kuvvetleri dengeleyebilecek kadar iyiyse dişi ağızda tutmak çözüm olabilir. Dişin formu estetik olarak uygun değilse, estetik kompozit dolgular, kaplamalar, lamineler v.s. ile doğal bir görüntü sağlanabilir.
Süt dişi çürük yada sallanıyor ve altta diş yok ise, süt dişi çekilip boşluk yere implant yapılabilir. İmplanta müsait bir yer yoksa yine ortodonti yani diş teli ile boşluk kapatılabilir ya da implant yapılabilecek kadar açılabilir.
Hem süt dişi hem sürekli diş ağızdaysa, yani süt dişi düşmediği için sürekli diş olması gerektiği yerde ve şekilde çıkmamışsa, süt dişi çekilerek ortodonti ile sürekli diş yerine getirilebilir.
Süt Dişlerinin Çekilmesinin Gerekli Olduğu Durumlar
Çocuklarımızı karışık dişlenme döneminde 6 ayda bir diş hekimine götürmek hem süt dişlerinin takibi hemde bu dönemde dişsel veya çenesel bir bozukluk olup olmadığının tesbiti için gereklidir. Bu sayede olası problemler çok hızlı ve basit şekilde çözülebilir.
Zamanla düzelir düşüncesi son derece yanlış ve ileride düzeltilmesi çok zor durumlara sebep olabilecek bir yaklaşımdır.
Yetişkinlerdeki düşmemiş süt dişleri içinse ise en kısa zamanda müdahale planlanmalıdır.
Süt Dişinin Arkasından Diş Çıkması
Anne ve babaları en çok diş hekimine getiren durumlardan biri de süt dişi düşmeden arkasından yeni bir diş çıkmasıdır. Özellikle alt süt dişlerinin arkasından dil tarafından sürekli dişlerin çıkması şeklinde görülür. Aileleri endişelendiren bu durum basit bir diş hekimi muayenesiyle çözülebilmektedir.
Diş gelişim durumuna göre diş hekimi arkadan çıkan sürekli dişlerin yerine gelmesi için bu süt dişlerin çekimine karar verebilir yada ağızda bir süre daha durmasını isteyebilir. Çoğu zaman ön süt dişleri düşünce alttan gelen sürekli dişler hızlıca yerlerine kayarlar.
Yer darlığı ve çapraşıklık söz konusuysa o zaman süt dişleri önceden çekilerek sürekli dişlerin yerine gelmesi sağlanabilir.