İltihaplı ya da apseli dişlerin çekiminde dikkat edilmesi gerekli olan durum dişin akut mu kronik mi olduğudur.
Eğer hızla gelişen, enfeksiyon bulgularına sahip bir durum varsa çekimden önce, öncelikle antibiyotik desteği olmalıdır. Aynı zamanda enfeksiyona sebep olan etken de ,örneğin diş çürüğü, mümkün olduğunca temizlenmelidir.
Eğer iltihaplı dişin durumu kronikleşmişse yani uzun süredir çürük olan bir diş ve sürekli şişip sonra inen, bir zaman sonra tekrar şişen sonra tekrar inen iltihaplı bir diş varlığı söz konusuysa, duruma göre antibiyotiğe gerek kalmadan ilgili diş hemen çekilebilir. Gerekirse çekim sonrasında antibiyotik iltihap ve apsenin tekrar gelişmesini engellemek için verilebilir.
İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur ?
İltihaplı diş çekimi eğer steril şartlarda ve çok travmaya sebep olmadan yapılırsa genellikle bir şey olmaz.
Akut haldeki iltihaplı diş çekilirse, veya apse, enfeksiyon v.s. varlığında diş çekimi yapılması halinde enfeksiyonun kan ile karışması ihtimali vardır. Kesin karışır denmez, ihtimal vardır. Enfeksiyonun vücuda karışması halinde grip olmuş gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunlar ateş, titreme, halsizlik v.s. gibi şeylerdir. Bu durumda yani iltihaplı diş çekimine bağlı enfeksiyonda bir hekim kontrolünde antibiyotik tedavisine başlanır.
İltihap akut halde değilse, yani akut olmayan iltihaplı diş çekilirse, mesela diş arada bir şişiyor sonra iniyor sonra tekrar şişiyorsa, kronik iltihaplı bir diş olduğu için hemen çekilebilir. Gerekirse çekimden sonra antibiyotik desteği verilebilir.
İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile.
Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.
İltihaplı bir diş çekilirse, hekim bu durumu hastaya iyice anlatmalı ve onu maksimum düzeyde aydınlatmalıdır. Kullanması gereken ilaçaları, dikkat etmesi gereken şeyleri anlatmalıdır. Ne olur ne olmaz eğer bir enfeksiyon gelişirse hastanın ne yapması gerektiğini izah ederek onu rahatlatmalıdır.
Apseli Diş Neden Çekilmez ?
Apseli iltihaplı dişlerin çekimleri enfeksiyonun akut dönemlerinde pek yapılamaz. Çünkü, ilgili bölge iyi uyuşmayacaktır ve akut haldeki enfeksiyonun kan ile birlikte vücuda karışma ihtimali vardır. Bu riskleri elimine etmek amacıyla öncelikle iltihaplı dişin mümkünse drenajı yani temizliği yapılarak ağrı ve enfeksiyon hafifletilir. Sonra gerekirse antibiyotik ile desteklenerek bir kaç gün sonra diş çekimi yapılabilir.
Apseli diş neden çekilmez sorusunun cevabı tam olarak; enfeksiyonun vücuda dağılma ihtimalinin önüne geçmektir.
Apseli dişler bazen mecburen çekilebilir. Bu durumda hekim çoğu zaman hemen antibiyotik desteğine başvurur.
Apseli diş çekiminin kişiyi öldürdüğü pek görülmemiştir. Ancak şu olabilir; hastanın başka bir rahatsızlığı da vardır ve diş çekimini takiben enfeksiyon kontrol edilemeyecek hale gelirse belki ölüm gerçekleşebilir ama bu çok düşük bir ihtimaldir.
Apseli Diş Varlığında Ne Yapmalı ?
Öncelikle bir diş hekimine muayene olmakta fayda vardır. Diş hekimi iltihap ya da apsenin oluşumuna sebep olan etkenin durumuna göre bir tedavi planlaması yapacaktır. İltihaplı diş çekilmeli mi, çekilirse ne olur değerlendirmesi yapılmalıdır.
Bazı sık karşılaşılan tablolarda hekim yaklaşımı genellikle şöyle olmalıdır;
* Eğer şişlik yok ve diş ağrısının sebebi bir çürükse hemen çürük tedavi edilmelidir. Antibiyotiğe gerek yoktur.
* Şişlik var ve şişliğin sebebi çürük bir dişse öncelikle çürük temizlenerek enfeksiyon odağı ortadan kaldırılır. Çoğu zaman antibiyotiğe gerek kalmaz.
* Şişlik ve beraberinde o bölgede kızarıklık, sıcaklık, nabız atar gibi ağrı varsa yine mümkünse önce çürük temizlenerek sonrasında antibiyotik verilir. Dişe dokunulmayacak kadar hassasiyet varsa çürüğü temizlemeden de antibiyotik başlanabilir.
* Bazen diş o kadar çürümüş olur ki sadece bir kök vardır ve hastanın yüzü şişiktir. İşte o zaman hekim pek bir şey yapamaz ve sadece antibiyotik verir.