Normalde ortaya çıkmayan diş hassasiyeti kış aylarındaki ani ısı değişimlerinden etkilenerek daha ciddi şekilde hissedilir duruma gelebilir.
Diş hassasiyetine neden olan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir.
-Burun tıkanıklığı ciddi diş hassasiyeti yapar:
Grip ,nezle ve özellikle üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar sonucu hastalarda burun tıkanıklığı görülebilmektedir. Bu durumda hastaları ağızdan solunum yapmaya zorlamaktadır. Ağız solunumu yapan hastalarda havadaki mikroorganizmalar kolaylıkla ağız içine girmekte ve diş çürükleri ve diş eti problemlerine sebep olmaktadır. Ayrıca ağız kuruluğu da bu durumda artmaktadır. Bu durumlar dişlerde hassasiyet ve sızlama meydana getirmektedir.
-Doğru olmayan beslenme alışkanlıkları sıkıntı oluşturur:
Asitli içecekler, gazlı içecekler dişlerde aşınmaya sebep olarak diş hassasiyeti oluştururlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum asitli içeceklerin tüketilmesinden hemen sonra diş fırçalanmamalıdır. Öncelikle ağız su ile çalkalanmalı ve bir müddet geçtikten sonra diş fırçalanmalıdır. Çünkü asitin etkisi ile diş minesi hızlı bir şekilde yumuşamaktadır. Hemen fırçalanırsa mine aşınır.
-Bruksizm ciddi bir problemdir:
Bruksizm dediğimiz durum diş sıkma alışkanlığıdır. Bunun en önemli nedeni strestir. Bu durumda da dişlerde aşınma meydana gelmekte ve dişlerde sızlama ve hassasiyet artmaktadır.
Bu nedenle diş hassasiyetini ortadan kaldırmak için öncelikle buna sebebiyet veren durumlara karşı tedbir almak önem arz etmektedir.