Tükenmişlik sendromunun belirtileri, yaşattığı duygu durumları kişiler arasında aynı olsa da, aşılabilirligi ve çözümleri bireysel olarak farklılık göstermektedir.
Tükenmişliğin en önemli belirtileri; kronik bir yorgunluk yaratmasıdır. Yataktan yorgun ve uykusuz kalkma hissi, hayattan eskisi kadar zevk alamama, çabuk sinirlenme, herşeyin batma derecesinde rahatsızlık vermesi, asabi olma ve uyku bozuklukları ile kendini gösterir. Kişi gergin olduğu için fiziksel bazı semptonlar görülür, baş ağrısı, sırt ve boyun ağrıları, sindirim bozuklukları ve mide ağrıları gibi...
Tükenmişlik belirli bir meslek hastalığı değildir, her meslekte görülebilir hatta ev hanımlarında ve örğencilerde dahi her sektörde görülebilir. En büyük risk kendini tekrarlayan belli bir monatonluğa sahip olan işlerdedir.
TÜKENMİŞLİKTE KİŞİSEL FAKTÖRLER
Her şeyi mükemmel olarak yapmaya çalışanlar, aceleci ve sabırsız kişilikler, yapılmasada olabilecek işlerden vazgeçemeyenler, gerektiği yerde esneklik gösteremeyenler, takıntılı, ayrıntılara gereğinden fazla önem gösterenler, işte ve özel yaşamda dengeleri otutturmakta zorluk çekenler, hayatta taşınabilirlik- ten daha fazla yükleri sırtlananlar.
İŞ YAŞAMINDA TÜKENMİŞİLĞİ TETİKLEYEN
FAKTÖRLER
Çalışma arkadaşlarıyla iletişimin az olması, adaletsizliğin var olmasını düşünme, rekabet ortamının güçlü olduğu alanlar, yerini kaybetme kaygısı, kişisel iletişimde başarısızlık, özgüven sorunları. Bu sağlık sorununa zemin hazırlıyor.
TÜKENMİŞLİĞİ ÖNLEYEN FAKTÖRLER
Burada genel anlamda herkese uyabilecek malesef bir tek tavsiyemiz oluyor. Bu da AN’da kalabilmek, AN’ı yaşayabilmek!
NİTELİKLİ ZAMAN!
Geçmişte ve gelecekte olmadan AN’daki mutluluğu, sevinci, huzuru yakalayabilmek. Bunun için bir eylemde bulunabilmek önemlidir. Hobiler, yapmaktan keyif alınan eylemler. Bilinç altının stres ve monotonluk duygu durumundan çıkıp seveceği mutlu ola- bileceği duygu durumlarının yaşanması. (içsel mutluluk).
*Spor
*Hafta sonu tatilleri
*Kişisel tavsiye
TÜKENMİŞLİĞİN 3 AŞAMASI VARDIR
1. Aşama tükenmişliğe giriş; Kronik yorgunluğun yaşanması ve hayattan zevk alamama duygu durumlarının yaşanması.
Fiziksel semptomların ortaya çıkması.
2. Aşama; Eskiden zevk alarak yaptığınız her ne varise tek tek önemsiz ve değersizleşmesi ve buna bazen kişiler ve eylemlerinde dahil olabilmesi.
Bu aşamaya gelmiş tükenmişliklerde bizler nitelikli zamanı kişi adına oluşturmaya çalışırken psikolojik testlerden yararlanıyoruz. Sonraki aşama ise tel- kin ve odak noktasını değiştirme. TÜKENMİŞLİK ALIŞKANLIKLARA dayalı bir sağlık sorunudur ve bu yüzden kişiler arasında bireysel farklılıklar gösterir .
3. Aşama; bu aşama tükenmişliklerde kronik depresyonla arasında çok ince bir çizgi vardır. Tükenmişlik farkına varılmaz ve önemsenmez ise çok rahat bir şekilde ilerleyebilir. DEPRESYON sonuçta yaşamdan ve yüklerde bir kaçıştır yani bilinç altının uzaklaşmasıdır. Burada önemli bir faktör vardır; tükenmişlik yaşayanlar, SORUNLARINI DERİNLEŞMEDEN ÇÖZME BECERİSİNİ YİTİRİRLER!
3. AŞAMADA TÜKENMİŞLİĞİN
TERAPİ YÖNTEMİ
Burada daha ciddi bir çalışma uygulanır. Bilinç altına yeniden şekil vermek, yeniden kodlamak, olumsuz tüm düşünceleri olumlu düşüncelere donüştürmek.
Bu uygulamaya içsel konuşmalardan başlanır. İç-sel konuşmalar bizim düşüncelerimizdir. Belli bir süre sonra düşüncelerimiz yaşam biçimimizi ve duygu durumumuzu oluşturduğu için, düşünce şeklimizi bilinç altında yeniden olumlu bir şekilde dizayn etmektir.
Burada daha ciddi bir çalışma uygulanır. Bilinç altına yeniden şekil vermek, yeniden kodlamak, olumsuz tüm düşünceleri olumlu düşüncelere dönüştürmek.
Bu uygulamaya içsel konuşmalardan başlanır. İçsel konuşmalar bizim düşüncelerimizdir. Belli bir süre sonra düşüncelerimiz yaşam biçimimizi ve duygu durumumuzu oluşturduğu için, düşünce şeklimizi bilinç altında yeniden olumlu bir şekilde dizayn etmektir.