Öfke, psikolojik bir rahatsızlık değildir. Bireyin herhangi bir engelleme, adaletsizlik ya da tehdit hissettiğinde kendini çaresiz hissetmesi ve duygularını ifade edememesidir. Öfke, bir hastalık değil, alışkanlıktır. Bilinç altında kişinin kendini rahatlatma adına geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.
Öfke, buzdağının suyun üstünde kalan kısmıdır. Öfkenin ortaya çıkmasına neden olan pek çok duygu suyun altında gizlidir.
Öfke, utanç hissettiğimizde, hayal kırıklığına uğradığımızda, kendimizi engellenmiş hissettiğimizde, haksızlığa uğradığımızda, kıskançlık hissettiğimizde, yalnızlık, itilmişlik, kaygı hissettiğimizde, sıkıldığımızda, anlaşılmadığımızı hissettiğimizde ortaya çıkar. Birde bunların dışında ana rahminden başlayarak bugüne kadar yaşadığımız bilinçaltımızda iç bırakan olayların duygu durumu halidir.
Öfkemizi kontrol edemediğimizde olumsuz sonuçlarını görmeye başlarız.Bunlar; fizyolojik, düşünsel ve davranışsal
boyutta yaşanır.
Fizyolojik Tepkiler
Kan şekerinin yükselmesi
Nabzın ve kan basıncının artması
Sık sık ve zor nefes alma
Baş ağrısı
Kas ağrıları, sırt, boyun ağrıları gibi
Zihinsel Tepkiler
Konsantrasyon bozukluğu
Düşük performans
Unutkanlık
Uykusuzluk
Dikkatsizlik
Davranışsal Tepkiler
Madde bağımlılığı
Huzursuzluk
Acelecilik
İlaç kullanımı
Aşırı yemek yeme
Çözüm ise, önce öfkenin kaynağının bulunması ile başlar. Bu neden bulunduktan sonra öfke anında kendini ifade edebilme modeli kişi ile birlikte tasarlanır. Belirlenen modeller kişiye özeldir, psikolojik durumuna göre değişir. Bu
modellerin belirlenmesindeki amaç kişinin öfke durumundan en kısa sürede sıyrılması ve rahatlamasıdır. Ayrıca birkaç anahtar kelime seçilir, bu da kişiye tartışma anında kontrolü elinde tutma gücü kazandırır. Kişiye bu alışkanlık modelleri kazandırıldığında tartışmalarda ve zor durumlarda kendini ifade edebilme yetisi kazandırılmış olur. Böylece zor durumlardan başarıyla sıyrılmayı
öğrenir.Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır.
Ne var ki;
Doğru insana
Doğru derecede
Doğru zamanda
Doğru maksatla
Doğru biçimde öfkelenmek
İşte bu kolay değildir.
Aristo